Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.05.2017.
12:57
Vestionline, dw.de A

"Velika Albanija" je opasna ideja, nema podršku EU, ali...

Priče o ujedinjenju Albanaca samo su pusti snovi koji se oživljavaju uvek kada albanski političari požele da glume patriote, kažu međunarodni posmatrači za "Dojče vele".

youtube.com/Copa90
"Verlika Albanija" povlači za sobom i opasnost?

Međunarodni posmatrači ne veruju da će Albanci pokušati da ujedine svoje teritorije ni nasilnim niti diplomatskim putem. Prema njihovom mišljenju, verovatnije je da su provokativne izjave iz Tirane i Prištine samo svojevrsni politički blef uoči ovogodišnjih izbora na Kosovu i u Albaniji. Pretnja da će granice biti promenjene verovatnije služi kao pritisak na Evropsku uniju da načini ustupke državama sa dominantnim albanskim stanovništvom, piše "Dojče vele".

Bauk koji iskrsava po potrebi

Priče o ujedinjenju samo su "pusti snovi", tvrdi Frederik Veslej, viši saradnik u trustu mozgova Evropski savet za međunarodne odnose. Ipak, dodaje, takve izjave veoma su korisne, kako za albanske, tako i za nealbanske političare kada treba da ujedine svoje birače.

- Bauk Velike Albanije je nešto što s vremena na vreme iskrsne – njega koriste kako albanski lideri, tako i ostali političari na Zapadnom Balkanu. Kada to odgovara nekim njihovim političkim ciljevima, oni to iznesu u javnost – ili kao albanski san ili, ako je reč o Srbima i Makedoncima, kao pretnju od albanskog nacionalizma - kaže Veslej koji je inače nekoliko godina radio kao službenik OEBS-a i Ujedinjenih nacija na Kosovu.

U stvarnosti, agende Prištine i Tirane nisu toliko slične koliko to na prvi pogled deluje, kaže Veslej.

- Iako ideja o ujedinjavanju svih Albanaca sadrži u sebi emocionalni momenat, ona ipak nema podršku preterano velikog broja birača. Ekstremista uvek ima, to se može videti svuda, ali ovo je zaista rubna pojava i ne mislim da bi od toga trebalo da se plašimo - zaključuje Veslej.

Najbolje pod kišobranom EU

Nedavne izjave premijera Albanije Edija Rame i predsednika Kosova Hašima Tačija "ne bi trebalo uzimati preterano ozbiljno", ocenjuje Erdoan Šipoli sa kosovskog univerziteta Džordžtaun.

- Albanski lideri se nadaju da će privući više glasova nacionalista. Mnoge albanske političare optužuju da su potkupljeni od strane SAD, Evropske unije, od ove ili one zemlje, i ovo je njihov način da pokažu da su i oni patriote. Većina Albanaca, koliko ja mogu da primetim, smatra da je najbolji način za ujedinjenje – pod kišobranom Evropske unije. Albanci znaju da bi bilo veoma teško, ako ne i nemoguće čak i samo izabrati lidera Velike Albanije, nekoga ko bi mogao da obavlja tu funkciju. Podrška za takvu inicijativu je minimalna - smatra Šipoli.

Podrška bi mogla da raste

Ipak, i Šipoli smatra da priča o Velikoj Albaniji povlači za sobom i opasnost. Ljudi u regionu Zapadnog Balkana umorni su od korupcije i nezaposlenosti. Prozapadno orijentisani Albanci smatraju da Evropska unija ne štiti njihove interese u Makedoniji i Srbiji, a građani Kosova su ljuti jer im EU ne dozvoljava da putuju bez viza.

- U takvim uslovima normalno je da nacionalizam raste - ocenjuje Šipoli, i dodaje:

U ovom trenutku ideja Velike Albanije nema veliku podršku. Ali ako Evropska unija nastavi sa ovakvom politikom prema Albancima generalno, a na Kosovu posebno, onda će podrška toj ideji biti sve veća...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online