Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.09.2017.
08:50
sputniknews.com A

Pre 50 godina bili su najbogatiji na svetu, a sad jedva preživljavaju

U godinama nakon proglašenja nezavisnosti 1968. Nauru je imao drugi najveći BDP po glavi stanovnika u svetu - veći je imala samo Saudijska Arabija.

commons.wikimedia.org
Ostrvo Nauru u zapadnom Tihom okeanu

Prvih 27 izbeglica danas je napustilo pacifičko ostrvo Nauru i krenulo za Los Anđeles nakon što su Australija i SAD postigle sporazum o prebacivanju izbeglica s malenih ostrva Manaus i Nauru.

Na ta dva ostrva nalaze se kampovi gde su Australijanci smeštali one koji su brodom pokušavali da dođu do kontinenta-države, a prema njihovim strogim zakonima nisu smeli da budu smešteni u Australiji.

Umesto da primi ljude, Australija je plaćala Papui Novoj Gvineji i Nauruu, tokom prošle četiri godine oko 10 milijardi dolara, da smeste tražioce azila u kampovima, piše Večernji list.

Najbogatije mesto na svetu

Iako je u fokusu svetske javnosti poslednjih godina zbog toga što je postala australijsko ostrvo za smeštanje izbeglica, država Nauru, površine 21 kilometar kvadratni, ima vrlo kompleksnu istoriju, a naseljena je poslednjih 3000 godina. Najbliže "komšije" stanovnicima tog ostrva udaljene su 300 kilometara, na ostrvu Kiribati.

U mnogim tekstovima se ističe da je Nauru, u 19. veku nemačka kolonija, a do sredine 20. australijski protektorat, nekada bio najbogatije mesto na svetu. Zbog toga što je "napravljen" dobrim delom od fosfata, u slavnim danima 60-ih godina 20. veka je gotovo potpuno "ogoljen" zbog vrednog materijala koji se izvozio širom sveta.

U godinama nakon proglašenja nezavisnosti 1968, Nauru je imao drugi najveći BDP po glavi stanovnika u svetu - veći je imala samo Saudijska Arabija. Međutim, materijala za prodaju i novca je nestalo, korumpirane vlade su se ređale jedna za drugom i bogatstvo se istopilo. Sledile su godine neverovatne nemaštine.

Nezaposlenost 90 posto, neimaština stanovništva

Država je doslovno ostala bez novca, centralna banka je bankrotirala, njihova imovina u inostranstvu je zaplenjena, a država je postala raj za "perače novca".

Zbog nemilosrdnog rudarenja uništena je priroda, i kada je nestalo fosfata, nezaposlenost je skočila na neverovatnih 90 odsto. Nauru je u 21. veku zavistan od međunarodne pomoći kako bi ekonomski opstao. Zbog toga je Australija i mogla da uceni tu državu kako bi primila njihove tražioce azila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online