Nedelja 9. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.10.2017.
14:01
Promo A

"Vesti" u Austriji: Hajnc-Kristijan Štrahe se zalaže da narod dobije veća prava

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe zalaže se za više direktne demokratije u zemlji, kako bi se građanima omogućilo da više sami odlučuju o sudbini svoje zemlje i svoje budućnosti. On dodaje da narod treba da dobije mogućnost da učestvuje u odlučivanju i da ne sme više biti degradiran kao neko ko za nešto moli.

EPA/Christian Bruna
Uvesti mogućnost veto-referenduma: Hajnc-Kristijan Štrahe

- Želimo više direktne demokratije i samoodlučivanja umesto CETA i TTIP diktata - poručio je Štrahe.

On je podsetio da se na izjašnjavanju građana u Austriji o CETA i TTIP potpisom protiv ova dva transatlantska sporazuma o slobodnoj trgovini izjasnilo 562.552 građanina.

Štetan sporazum s Kanadom i SAD

FPO se već dugo zalaže za pružanje mogućnosti građanima da utiče na odluke vlade, ukazujući da se vlast suviše udaljila od naroda. Prema FPO, građani treba da učestvuju u donošenju odluka koje bi imale dalekosežne posledice, a tako se oduvek zalažu i za održavanje referenduma u slučaju pristupa Turske u EU. FPO je, takođe, uveren da sporazumi EU sa SAD i Kanadom o slobodnoj trgovini nanose štetu evropskoj privredi, a tako i austrijskoj, a uz to smanjuju zaštitu potrošača u korist velikih koncerna.

- To je bio ogroman uspeh i trebalo bi biti da brojevi budu jasni. Međutim, to očigledno ne interesuje kancelara Kristijana Kerna. Njega ne zanima ni mišljenje naroda, a čak ni njegovih partijskih kolega - naglasio je Štrahe.

Lider FPO upozorava da bi sporazumima TTIP i CETA bila dovedena u pitanje pravna država u Austriji. Takozvani "nezavisni" arbitražni sudovi, kojima bi se koncerni obraćali protiv država, ne mogu se prihvatiti u takvom obliku, smatra on.

- Potpuno je nejasno ko bi donosio presude i koje su obaveze prema tim sudijama. Mi želimo da štitimo i očuvamo našu pravnu državu, koja je stub demokratije. Zato odluke o tome moraju biti donete samo na osnovu izjašnjavanja građana - naglasio je Štrahe.

Prema njegovim rečima, Socijaldemokratska partija (SPO) smatra da je odlučivanje naroda nešto loše, a i Narodna partija (OVP) u tome nije bolja.

- Nije ni čudo što se toliko brinu za CETA i TTIP, jer su oba sporazuma klasični proizvodi pljačkaškog kapitalizma, a sa takvim ljudima se rado okružujete, gospodine kancelaru - poručio je Štrahe.

On je rekao i da je stav FPO jasan, a to je da je direktna demokratija najbolji put kako bi se povratilo poverenje građana u politiku. Zato, kako kaže, neophodno je da se stvori ustavno-pravna osnova za izjašnjavanje građana, za šta će se FPO zalagati u parlamentu. Pored toga je, kako ističe, neophodno uvesti mogućnost veto-referenduma i izjašnjavanja kao pravo manjine.

- To ćemo sprovesti kada budemo došli u vladu. Neophodno je sniziti "prag" za izjašnjavanja građana kako građani ne bi bili tretirani kao neko ko za nešto moli, nego kao neko ko želi da s pravom ispravi odluke koje se donose - objasnio je Štrahe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online