Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.12.2017.
00:11
Vestionline, Tanjug A

2018. godina - godina šanse za balkanske zemlje

Za zemlje Zapadnog Balkana 2018. godina je godina šanse, ocenjuje portal "Juropijen Vestern Balkans" (EWB) u tekstu pod nazivom "Godina šanse za Balkan: Pet ključnih događaja u 2018. godini".

commons.wikimedia.org/Olahus
Šansa da Zapadni Balkan ponovo "zasija"

Strategija proširenja Evropske komisije, Samit EU i zemalja zapadnog Balkana, bugarsko i austrijsko predsedavanje EU, samit Berlinskog procesa u Londonu i rešenje spora u vezi imena između Makedonije i Grčke, ključni su događaji koje, prema oceni portala,  treba očekivati u 2018. godini.

Godina koja je na izmaku donela je neke i te kako potrebne dobre vesti za zemlje Zapadnog Balkana.

Evroskeptici su izgubili na izborima u Austriji, Holandiji i Francuskoj i nisu uspeli da ostvare značajan uticaj u Nemačkoj dok je, na Zapadnom Balkanu, promena vlasti u Makedoniji donela novu dinamiku posle decenije demokratskog nazadovanja i stagnacije na evroatlantskom putu.

Sama EU prepoznala je važnost tog trenutka i dala nadu zemljama Zapadnog Balkana kroz promenu naracije, što se moglo čuti u septembru ove godine u govoru predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da mora da postoji "kredibilna perspektiva proširenja " za Zapadni Balkan.

Reuters

1. Proširenje EU

Godina koja je pred nama smatra se od velike važnosti za proces proširenja EU na Zapadni Balkan, a ocekivanja su mnogo veća nego pre samo godinu dana, navedeno je u tekstu.

Od najavljene Strategije proširenja EU, preko planiranog samita EU-Zapadni Balkan, prvog u poslednjih 15 godina, do mogućeg  rešenja dugogodišnjeg spora oko imena između Makedonije i Grčke - naredna godina obećava značajne promene.

Strategija Evropske komisije za uspešnu integraciju Zapadnog Balkana, koja bi trebalo da bude predstavljena 6. februara 2018. godine, najverovatnije će obuhvatiti sve zemlje regiona.

2. Samit EU

I u EU i u zemljama Zapadnog Balkana vlada osećaj da predstojeće bugarsko predsedavanje Savetom EU pruža mogućnost "zapadnobalkanskoj šestorci" da ide napred u svojim pojedinačnim pristupnim procesima i da ostvari značajan napredak.

Bugarska je već izrazila ambiciju da intenzivira EU integracije "zapadnobalkanske šestorke", što će biti jedan od njenih prioriteta u predstojećem predsedavanju.

pixabay.com

3. Saradnja Bugarske i Austrije

Sofija će biti u maju naredne godine domaćin samita EU i zapadnobalkanskih zemalja, što analitičari ocenjuju kao pozitivan znak da Bugarska želi da ima aktivnu ulogu u promociji pristupanja Uniji svojih suseda.

Austrija treba da preuzme predsedavanje savetom EU 1. jula naredne godine i bez obzira na preokupaciju debatom o Bregzitu i novom budžetu EU, na agendi će biti i Zapadni Balkan, smatraju analitičari. 

Prema pisanju portala, Austrija ima tradicionalno veliko interesovanja za Zapadni Balkan i daje podršku integraciji regiona u EU te se očekuje pozitivan uticaj na evropsku perspektivu "zapadnobalkanske šestorke".

4. Samit u Londonu

Samit Berlinskog procesa u Londonu u julu iduće godine je još jedan ključan događaj prema oceni EWB, koji je naveo da Britanija, iako želi da izađe iz EU, ne želi da napusti Evropu i ostatak sveta.

5. Rešenje spora između Grčke i Makedonije

Takođe, spor Grčke i Makedonije oko imena mogao bi da dobije svoj epilog baš u 2018. godini, zaključuje Juropijen Vestern Balkans.

   

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online