Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.01.2018.
10:49
Vestionline A

Čovečanstvo za korak bliže "sudnjem danu"

Sat koji odbrojava do sudnjeg dana, potencijalni simbol zabrinutosti naučnika oko mogućeg uništenja čovečanstva, u četvrtak je pomeren unapred za 30 sekundi.

pixabay
Nuklearno oružje velika pretnja čovečanstvu

Časopis koji se bave pitanjima nuklearnog oružja, oružja za masovno uništenje, klimatskih promena, novih tehnologija i bioloških pretnju i koji upravlja satom, objavio je vest tokom konferencije za medije u Vašingtonu i konstatovao da je svet poslednji put bio ovoliko blizu totalnom uništenju 1953. godine kada je besnio Hladni rat.

"Svetske vođe u 2017. godini nisu na produktivan način odgovorili na pretnje nuklearnim ratovima i klimatskim promenama što je svet učinilo opasnijim mestom nego što je to bio slučaj pre godinu dana", navedeno je u "Biltenu naučnika koji se bave atomskom energijom".

Nuklearno oružje i politička kriza u svetu glavni krivci

Kao glavne razloge za pomeranje sata uredništvo "Biltena" navelo je nuklearni program Severne Koreje, neslogu Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, tenzije u Južnokineskom moru, gomilanje nuklearnih arsenala Pakistana i Indije i nesigurnost ishoda pregovora sa Iranom oko nuklearnog oružja, prenosi "Njujork tajms".

Naučnici su takođe upozorili da emisije gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte još nisu smanjene na zadovoljavajući novo, a tehnologija nastavlja da narušava red u demokratskim državama. Utvrdili su i da se 2017. godine SAD udaljio od pozicije vođe u svetu, da su manje predani traženju zajedničkih rešenjai da potkopava napore da se reše svetski problemi.

Iz časopisa su kao destabilizirajuće faktore naveli retoriku američkog predsednika Donalda Trampa prema Kimu Džonu Unu, Trampovo odbijanje dogovora s Iranom, popunjavanje Agencije za zaštitu okoline ljudima koji negiraju klimatske promene i nameru Trampove administracije da poveća i prenameni američki nuklearni arsenal.

"Niti saveznici niti neprijatelji ne mogu pouzdano predvideti ponašanje SAD-a. Osim toga, ne mogu utvrditi kada su američke tvrdnje stvarne, a kada su samo stvar retorike", rekli su naučnici.

"Međunarodna diplomatija redukovana je na vređanje, dajući joj određeni osećaj nadrealnosti. To naravno dodatno smanjuje sigurnost u svetu", navedeno je.

Kao na vrhuncu hladnog rata

Sat je zadnji put na dva minuta do ponoći bio 1953. godine. Tada su Amerikanci i Sovjeti prvi put testirali mogućnosti termonuklearnog oružja. Iste te godine privremeno je stao Korejski rat, a predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer predstavio je program "Atomi za mir". Taj program je naime trebalo da uveri Amerikance da bi se nuklearna energija mogla koristiti u naučnom istraživanju, medicini i poljoprivredi.

Sat je prvi put predstavljen 1947. godine, a kazaljka se u poslednjih osam godina četiri puta pomerala bliže ponoći. 2010. godine bila je na pet minuta od ponoći, 2015. godine bila je na tri minuta, a prošle je godine bila na dva i po minuta od ponoći. Naučnici su prilikom pomeranja sata 2007. godine istakli da brzina tehnoloških promena sve više počinje da utiče na stabilnost svetskog poretka.

Iz časopisa su kao najveće tehnološke pretnje izdvojili mogućnost hakovanja sistema koji kontrolišu finansijsku i energetsku infrastrukturu, razvoj autonomnog oružja koje bi moglo bez ljudskog nadzora i upravljanja napadati ciljeve i mogućnost zloupotrebe sintetičke biologije.

Kritičari sata tvrde da sama njegova egzistencija proizvodi političku paralizu dok drugi dovode u pitanje stručnost naučnika koji su zaduženi za njegovo vođenje

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online