Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 02.03.2018.
10:58
Vestionline A

"Balkan napada, EU se brani, a Kina i Rusi idu po krilu"

Balkan je u igri, a mnogo je igrača, balkanske zemlje su u napadu, EU u odbrani, a Rusija i Kina igraju po krilima, piše kolumnista norveškog Dagbladeta.

youtube.com/WonderWhy

Kako piše novinar Morten Štrand, šef EK Žan-Klod Junker i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini su završili turneju po Zapadnom Balkanu, "turneju po zemljama koje su pre dvadeset godina međusobno ratovale".

"Evropa ima veliku dilemu, a to je da li uopšte želi da balkanske zemlje kao punopravne članice. Priča se o nacionalizmu i korupciji u Srbiji i Kosovu, imate i potpuno disfunkcionalnu zemlju kao što je Bosna i Hercegovina, a veliki je rizik da takve zemlje uđu u EU. Istovremeno, opasno je držati takve zemlje van. Takođe, otvaraju se vrata za rusko pokazivanje mišića i kineski kapital, kapital koji dolazi uz političku cenu", piše Štrand.

Podsećajući na reči Johanesa Hana da je pred Briselom izbor da li želi da "izvozi stabilnost ili uvozi nestabilnost", Štrand kaže da u oba slučaja Balkan postaje deo EU.

"Ako uključite Balkan u EU, u paketu dobijate kulturu nacionalizma, korupcije i nesigurnosti koju te zemlje predstavljaju" piše autor.

U komentaru se navodi da nijedna od zemalja nije ni blizu da zadovolji kriterijume za članstvo, kao i da je argument za prijem Bugarske i Rumunije bio da će tako te zemlje brže proći kroz ekonomske i političke reforme.

"Postoji ozbiljna sumnja koliko je ozbiljno to urađeno. Isto važi i za Mađarsku i Poljsku - navodi autor, dodajući da obe zemlje svojim poslednjim potezima narušavaju osnovne evropske vrednosti.

Autor pita da li je Srbija, koja je pre samo 20 godina bila pod nacionalističkim vođstvom Slobodana Miloševića, zrela za EU.

"Hoće li disfunkcionalna, podeljena zemlja BiH moći da postane funkcionalna zemlja. Hoće li Kosovo, koje čak ni ne priznaju sve članice EU, tretirati srpsku manjinu onako kako EU zahtev" piše on.

Štrand navodi da je prošlo dve decenije od poslednjih ratova oko granica, u kojima je borba bila važnija od stabiliteta, prosperiteta i ekonomskog razvoja, i da je takva skora prošlost nešto što je u potpunoj suprotnosti sa idealima EU.

"Rusija je već vekovima igrač na Balkanu, baš kao i Turska. Rusija bi preko Balkana mogla da proba da destabilizuje EU. Uloga velikog slovenskog brata je i ranije igrana, naročito u Srbiji. Da li je onda bolje da Srbija bude unutar EU ili van Unije? Problema i pitanja je mnogo. Možda i toliko da će biti najverovatnije da EU stavi sve na sto i ne dozvoli zemljama Balkana da postanu članice, ni u 2025. godini, ni u bliskoj budućnosti" navodi novinar Dagbladeta.

POVEZANE VESTI

Petak 02.03.2018. 20:53
Daj bože da se to desi da nas ne prime tamo. Vratićemo mi Kospvo za 5 do 10 godina. To je i Amerikancima jasno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online