Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.03.2018.
00:06
Đ. Barović - Vesti A

Svet žmuri na leglo džihada

Početkom marta u Siriji su poginula još dvojica dobrovoljaca Islamske države iz BiH. Prema dostupnim informacijama, reč je o Inesu Midžiću iz Bihaća i Naseru Arnautu iz Sarajeva. Apsurd je da su ova dvojica džihadista poslednjih godina nesmetano putovali na relaciji Bosna-Sirija, mada je Midžić kod zapadnih obaveštajnih službi važio za jednog od najozloglašenijih terorista koji je pri tome u više navrata pozivao muslimane na Balkanu da započnu "rat protiv nevernika".

youtube.com/Magico Tube
Foto: Ilustracija

Istovremeno, prema zvaničnim podacima, BiH je, u odnosu na broj stanovnika, evropski rekorder po broju džihadista koji su otišli na neko od ratišta na Bliskom istoku. Do sada ih je otišlo oko 320, a najmanje 180 je i dalje aktivno u Siriji. Iz ove zemlje se u Bosnu do sada vratilo oko 60 ratnika, a začuđuje podatak da je protiv samo 24 podignuta optužnica.

Dugogodišnjeg pripadnika Vojne kontraobaveštajne službe, potpukovnika Ljubana Karana, taj podatak nimalo ne čudi.

Problemi tek slede

Za profesora Fakulteta bezbednosti u Beogradu, Zorana Dragišića, u Bosni će tek doći do ozbiljnih problema kada se većina džihadista vrati kući.

- Nije problem što će oni sa sobom doneti novo ratničko iskustvo, već i svoje radikalne ideje koje će predstavljati ozbiljan bezbednosni problem za sve države u regionu - ocenjuje Dragišić.

- Zašto bi nas čudilo da se ne sudi povratnicima iz Sirije kada u više od 20 bosanskih gradova postoji oko 50 vehabijskih naselja i poligona za vojnu obuku. Bošnjačkom rukovodstvu odgovara njihovo postojanje jer time obezbeđuju i političku, ali i vojnu podršku u slučaju eventualnih novih sukoba. Istovremeno, ovakva situacija odgovara i velikim silama, a pre svega SAD kojima su usta puna borbe protiv međunarodnog terorizma, a suštinski su se ponovo vratili strategiji dvojnih aršina, odnosno korišćenja upravo terorističkih organizacija za ostvarivanje svojih ciljeva. Ako je logično da u Siriji podržavaju Al Nusri front koji je zapravo vojno krilo nekadašnje Al Kaide, tada je logično i da prećutno aminuju i postojanje ove organizacije u Bosni - ističe Karan.

"Stavite im otrov u piće"

Za Inesa Midžića se prvi put čulo pre nekoliko godina kada je u više video-poruka pozvao muslimane na Balkanu da započnu rat protiv "nevernika", nudeći im i neka "konkretna rešenja" kako da započnu tu borbu.

"Borite se tamo, borite se protiv njih, ako možete postavljajte im eksploziv ispod auta, u njihovim kućama, svima njima, ako možete uzmite otrov neki, stavite im u piće, u jelo...".

Takođe, Midžić je u video-porukama pretio i verskim poglavarima u BiH, a zatim i "podučavao" sledbenike kako nožem ubijati protivnika. Jedno vreme je radio i za medije ID, odnosno uređivao je portal Vesti umeta. I pored svega toga on je nesmetano dolazio u Bosnu i ponovo se vraćao na ratište.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online