Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.04.2018.
11:44
b92.net, Vestionline A

Vesli Klark: Balkanu preti kriza, Rusi upadaju

Bivši komandant NATO Vesli Klark, u tekstu u "Vašington postu", piše da bi Balkan mogao ponovo da postane krizan zbog čega SAD i EU mortaju hitno da reaguju.

EPA/Sergei Chirikov
Vesli Klark ponovo u akciji

Svoj tekst u "Vašington postu" Klark je započeo podsećanjem da je prošlo više od 20 godina od kako je sa Ričardom Holbrukom pregovarao o okončanju rata u Bi Hi od kako je NATO pomogao da se zaustavi etničko čišćenje na Kosovu.

- Danas, tri zapadnobalkanske države (Hrvatska, Albanija i Slovenija) postale su članice NATO. Hrvatska i Slovenija su postale članice EU. Kosovo je sada nezavisna nacija. Nažalost, to je daleko od istine. Stalni politički konflikti etno-religioznog karaktera konstantno prete da metastaziraju u međunacionalnu krizu, što bi taj region učinilo primarnom metom za mešanje stranih sila - napisao je Klark i dodao da većina Amerikanaca i Evropljana sad misli da su brutalni konflikti na Balkanu prošlost. 

Opterećen slabim institucijama države, ekonomskom stagnacijom i nereazvijenom demokratijom, Balkan je predmet interesa nasilnih džihadista koji traže regrute za terorističke organizacije, ali i prljavih igara koje sprovode Rusija, Turska, ali i Kina. 

- Da stvari budu gore, region pati od zapostavljanja demokratije koja je bila instrument za privođenje ratova u bivšoj Jugoslaviji kraju. Verujući da demokratska budućnost Balkana leži u članstvu u EU, SAD su odgovornost za Balkan predale Briselu. Međutim, inertnost EU ostavila je Bosnu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Albaniju i Makedoniju u dugom čekanju u redu. A dok SAD i EU spavaju drugi delaju - ističe Klark. 

Prema njegovim rečima, na Balkanu Kremlj već odavno povećava svoj uticaj, radeći na tome da narastu anti- EU i anti- NATO stavovi. Osim toga, nastavlja Klark, Rusi podržavaju ekstremističke grupe, potpiruju vatru i huškaju pravoslavce protiv muslimana, svesno izazivajući rast tenzija koje su već uzrokovale ratove na prostoru bivše Jugoslavije '90-godina. 

- U međuvremenu, Turska i zalivske zemlje snažno investiraju u Zapadni Balkan. Turska je treći najveći strani investitor u Bosni, a lider vodeće bosanske političke partije odlazi regularno u Istanbul i sastaje sa sve više autoritarnim liderom Erdoganom - ističe bivši komandant NATO. 

On još pominje i da Saudijska Arabija daje značajno mnogo novca koji se troši za izgradnju džamija, ali i za davanje instrukcija lokalnim imamima. Klark takođe napominje i da je od oko 1.000 stranih boraca u Islamskoj državi, koliko se porcenjuje da ih ima, najviše došlo sa Kosova i iz Bosne. 

Tu je još i Kina, koja takođe sebi ozbiljno krči put na Balkanu, kroz inicijativu "jedan pojas, jedan put", kaže Klark.

- Dakle jasno je, SAD i EU moraju da ostanu posvećene Zapadnom Balkanu. Ozbiljan plan za uključenja Balkana u EU trebalo bi da podstakne države tog regiona da sprovedu neophodne ekonomske i političke reforme, povećaju saradnju i reše rastuće međuetničke tenzije. Naravno, takve aktivnosti moraju imati podršku kod građana, kako bi mogle biti sprovedene. To jeste izazov za region koji je i danas oštro podeljen u stavovima prema institucijama poput NATO-a - smatra vesli Klark. 

On kaže i da bi članstvo u NATO Srbima, koji su mnogo naklonjeniji Rusiji i protiv su Alijanse, moglo biti prihvatljivo, ako se uveže s postizanjem stabilnosti celog regiona. 

- Imamo mnogo instrumenata na raspolaganju da odvratimo Balkan od puzajućeg kretanja prema nestabilnosti. Osigurajmo da se ogromna investicija koju smo napravili u turbulentnom regionu, ne uruši. Moramo obnoviti naše opredeljenje za uspeh Zapadnog Balkana. Moramo pomoći drhtavim demokratijama ovog regiona da dostignu svoj puni potencijal - zaključio je Vesli Klark u autorskom tekstu za "Vašington Post".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online