Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.04.2018.
11:05
Danas A

Kako je podeljena "Velika Sirija"?

Fotografija prikazuje podelu Bliskog istoka između velikih sila prema odredbama tajnog sporazuma poznatog kao Sajks-Pikotov ugovor iz 1916. godine.

commons.wikimedia.org/Stanfords Geographical Establishment London
Podela Sirije prema Sajks-Pikotovom ugovoru iz 1916. godine

Sklopljen u strogoj tajnosti, u pregovorima u Londonu tokom Prvog svetskog rata, sporazum je postavio dugoročnu podelu sfere uticaja između Velike Britanije, Francuske i Rusije u ovom delu sveta.

U samom zenitu Velikog rata, evropske sile uspele su da (lažnim) obećanjima u sukob uvuku arapska plemena u rat protiv Otomanskog carstva, koje je bilo na strani Nemačke. U tim okolnostima, računalo se da će nakon rata Turska nestati, pa je bez prisustva Rusije načinjen plan o podeli turske teritorije duž linije koja prati reku Jordan. Sporazum su napravili britanski pukovnik Mark Sajks i francuski diplomata Fransoa Žorž-Pikot.

U seriji pregovora, ustanovljeno je da Britanija preuzima kontrolu nad Bagdadom i oblašću koja izlazi na Persijski zaliv (crvena oblast), a da će zona B biti pod njenim uticajem, dok će Francuska kontrolisati jug Male Azije, zapad današnje Sirije i Liban (plava oblast), kao i zonu A. Palestina je zamišljena kao međunarodna teritorija. Kasnije su u sporazum uključeni Rusija kojoj je dat Konstantinopolj i Jermenija, kao i Italija koja je dobila jugozapad Male Azije.

Levant ili Velika Sirija je poprište istorije već više od deset hiljada godina, a gradovi poput Alepa i Damaska najduže su neprekidno nastanjena naselja na svetu. Oblast je oduvek bila zona interesa velikih imperija, od Asirije do Turskog carstva.

Tajni Sajks-Pikotov ugovor podelio je regiju među evropskim imperijama i pritom, zasadio klicu neprekidnih građanskih ratova, nemira, protektorata, pučeva i sukoba koje će pogađati Levant čitav vek. Naime, ovaj tajni ugovor je obelodanjen već 1917. godine, pre okončanja rata -boljševici koji su preuzeli vlast u Rusiji smatrali su da ga treba pokazati javnosti.

Po nalogu Lava Trockog, na dan 23. novembra, moskovski listovi "Pravda" i "Izvestija", a potom i drugi listovi na Zapadu, objavili su sadržaj sporazuma koji je pokazivao licemerje evropskih sila i izazvao uzbuđenje, stvarajući trajno nepoverenje Arapa prema Evropi. Ono još uvek živi u današnjim okrutnim i globalno intrigantnim ratovima na Levantu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online