Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.05.2018.
20:50
Vestionline, Tanjug A

SB UN podeljen povodom formata sednica o Kosovu

Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji su se pridružile još četiri zapadne članice Saveta bezbednosti UN u zalaganju za promenu formata sednica tog tela posvećenih Kosovu, a s druge strane, tome su se usprotivile Rusija, Kina i Srbija.

EPA/Jason Szenes
Sednica Saveta bezbednosti UN (Foto: Arhiva) 

Švedska, Velika Britanija, Francuska, SAD, Poljska i Holandija ocenile su, na današnjoj redovnoj, tromesečnoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, da je skoro 20 godina po okončanju sukoba na Kosovu vreme da se promeni format rasprave o kosovskoj krizi u sedištu UN. 

Predstavnica SAD izjavila je da budžet UNMIK-a, od 38 miliona dolara, preterano veliki i da je reč o "rasipanju resursa". 

Ovakvu inicijativu pomenutih šest zapadnih članica podržava kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku, koja je na sednici rekla da Priština traži okončanje Misije UN na Kosovu.

S druge strane, zamenik ruskog ambasadora u UN Vladimir Safronikov rekao je da se Rusija protivi najavama da bi mandat i budžet UNMIK-a ili format sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu mogli biti promenjeni.

On je upozorio da je situacija na Kosovu takva da se rešenje na nazire, već se stvari pogoršavaju.

- Situacija na Kosovu daleko je od ružičaste kakvu predstavljaju zagovornici nezavisnosti Kosova, pa se čudimo namerama o povlačenju nekih međunarodnih snaga sa KiM - rekao je on, upozorivši da bi takva situacija mogla da destabilizuje Balkan u celini.

Ruski predstavnik je ukazao da međunarodna zajednica u formatu SB UN i UNMIK-a treba da i dalje pomno prati sitauciju na KiM, radi obezbeđivanja bezbednosti i sigurnosti u srpskoj pokrajini.

On je podsetio da je SB UN oformio UNMIK, istakavši da samo to telo ima pravo da odlučuje o Misiji UN o Kosovu, "dok jednostrana mišljenja nemaju pravnu snagu".

I predstavnik Kine je istakao da SB UN treba da nastavi da posvećuje paznju Kosovu i da Kina podržava UNMIK pod rukovodstvom Zahira Tanina. 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kritikovao je članice Saveta bezbednosti UN koje traže promenu formata u kojem se održavaju sednice o Kosovu, kao i njihova nastojanja da se smanje obim i budžet UNMIK-a i da se promeni mandat Misije UN na Kosovu.

    On je istakao da nastojanja da se smanji UNMIK i njegov budžet, promeni njegov mandat, prorede sednice SB i slično ne doprinose stvaranju povoljne klime već samo unose dodatne nesuglasice kako među članicama SB, tako i između Beograda i Prištine.

On je naveo da debate o tome da li SB treba da posveti ovoj temi tri  sata svaka tri meseca (12 sati godišnje) nisu potrebne u ovom trenutku.       

Ono što je potrebno je da se sve što je dogovoreno sprovede bez dodatnih uslovljavanja i da se za sva nerešena pitanja pronađu rešenja isključivo putem dijaloga".

- SB ima dužnost i obavezu da pomogne u pronalaženju tog rešenja i normalizaciji prilika na KiM, koji su, ne smemo zaboraviti, važni i za stabilnost čitavog regiona - poručio je Dačić na sednici SB UN.
 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online