Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.05.2019.
22:42
sputniknews.com, Vestionline A

Preti sudbina Grčke: Ide li Ukrajina u bankrot?

Predlog ukrajinskog oligarha Igora Kolomojskog predsedniku Vladimiru Zelenskom, da redefiniše pristup kada je reč o vraćanju dugova Međunarodnom monetarnom fondu objavljivanjem državnog bankrota, naišao je na negodovanje stručne javnosti. Analitičari su saglasni, Ukrajina nije Grčka - iako je narod umoran od reformi, novac je potreban za razvoj zemlje.

pixabay.com
 

Kolomojski, koji se smatra bliskim saradnikom Zelenskog i za koga se tvrdi da mu je finansirao predizbornu kampanju, izneo je svoj stav jasno - ako može Grčka, što ne bi mogla i Ukrajina. Svoju ideju da Ukrajina jednostavno objavi bankrot i time se oslobodi od dugova, potkrepio je i činjenicom da je narod za Zelenskog glasao upravo zbog toga što više ne želi da Ukrajina sprovodi politiku koju je vodio njegov prethodnik Petro Porošenko.

- Međutim, niti je Ukrajina Grčka, niti je Evropa spremna da prema Kijevu pokaže toliku solidarnost kao što je to bio slučaj sa Atinom - objašnjava za Sputnjik bivši ukrajinski premijer Mikola Azarov. Kako ukazuje, pare su, ukoliko se Ukrajini one daju u "normalnim uslovima", uvek dobro došle i "samo bi glup čovek tako nešto odbio".

- Novac je uvek potreban, pogotovu ukoliko se koristi za razvoj zemlje. Međutim, u ovom slučaju Kolomojski je dao konkretan savet predsedniku da sa MMF-om pregovara tako što će odbiti da plati dugovanja zemlje i objaviti bankrot. Takve lakomislene savete ne treba uzimati u obzir samo zato što se na takav način ne gradi jedna normalna finansijsko-ekonomska politika - ističe on.

Sa MMF-om su, kako je objasnio, povezane i sve druge finansijske institucije - Svetska banka, evropske organizacije, ali i brojna finansijska tržišta, samim tim objavljivanje bankrota, pozivajući se na primere Grčke i Argentine, bilo bi u najmanju ruku nekorektno, jer će odmah nakon toga uslediti i odgovor svih tih finansijskih institucija.

Problem je što kada dobijete novac od MMF-a, navodi Azarov, vi ne dugujete samo MMF-u, već i svim tim drugim finansijskim institucijama, a ne treba zaboraviti ni državne obligacije, kao ni činjenicu da je u celu tu priču umešano i kreditiranje privatnog sektora, ali i drugih finansijskih korporacija.

Poredeći Ukrajinu i Grčku, Azarov navodi da su se u Grčku slile ogromne količine novca, pa je zbog toga postignuta saglasnost između MMF-a i EU samo zato jer Evropa nije mogla da dozvoli njen bankrot. U slučaju sa Ukrajinom takvu solidarnost Evrope ne treba očekivati. On dodaje i da ne treba uzimati u obzir "sve te utopijske predloge", već je potrebno preduzimati konkretne mere.

- Ukrajina je već prolazila kroz sve to, Ukrajina je već objavljivala selektivni bankrot. Međutim, potom je sklapala sporazume sa kreditorima i ipak plaćala svoja dugovanja. Panika je suvišna, potrebno je razmotriti sve opcije kako upravljati državnim dugom - zaključuje Azarov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online