Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 10.09.2012.
12:01
D. Đorđević - Vesti A

Trule pozorišne daske (2): Gologuze pevaljke i uspaljeni političari

Pozorište "Bora Stanković" u Vranju je preko noći pretvoreno u zgarište u obračunu gradskih kriminalaca. Zgrada stara 120 godina koja je nosila ime najvećeg vranjskog pisca nestala je netragom kao i srpska kultura. Ova vest sa juga Srbije je slika i prilika života koji u Srbiji nagriza siromaštvo i beznađe poslednjih nekoliko godina. Vlast, i lokalna i republička, samo je slegla ramenima, para nema ni za šta, ko bi se još bavio sudbinom pozorišta.

Pozorište Bora Stanković pre požara
 

Saša Stojković, profesionalni glumac u nekadašnjem vranjskom pozorištu "Bora Stanković", kaže da je srpska kultura u tunelu punom mraka. I sama činjenica da u velikom delu zemlje Srbije pozorišta uopšte ne postoje dovoljno govori o stanju države.


- Leskovačko pozorište renovira se već drugu sezonu, vranjsko je izgorelo i nema ozbiljnih najava da će biti rekonstruisano, pa ispada da južno od Niša nema nijednog teatra. Ni amaterskog, ni bilo kakvog drugog, u pola Srbije! Estradizacija pozorišta je sveprisutna, i građani, koji odvajaju onolike pare za kulturu, danas od nje mogu da vide samo gologuze pevaljke kako se besomučno uvijaju oko šipke pred uspaljenim političarima u prvom redu - rezigniran je Stojković.

Glumci bez teatra: Saša Stojković (treći sleva)
 


O platama u kulturi i pozorištu ima svoje mišljenje i smatra da one direktno određuju repertoar.


- Dobre plate u kulturi umetnike dovode u podređeni položaj u odnosu na vlast koja im te zarade isplaćuje, pa se više niko i ne seća kada je u Srbiji mogao da vidi društveno angažovanu predstavu. A skoro ni bilo kakvu predstavu. U nedostatku novca za ozbiljan rad, umetnici prelaze na tezgarenje, pa se danas i velika umetnost, kakvu smo imali prilike da gledamo na Borinim danima, svodi na dve pozajmljene stolice, ličnu garderobu i glumačko umeće - ogorčen je Stojković.

Profesija na krstu

Svi smo mi razapeti: Slavomir Kostić

- Glumci su danas razapeti između strogih umetničkih zahteva svoje profesije i sve prisutnije komercijalizacije repertoara, što, opet iz egzistencijalnih razloga, ne smeju da odbiju.

 

Glumci su, dakle, u veoma tesnom procepu između onoga što predstavlja umetnost u punom smislu te reči i onoga što im se nudi za novac, a što predstavlja najniži nivo banalne subkulture. Zato mnogi glumci, u sopstvenom tesnacu između umetničkih kriterijuma i surove stvarnosti, često odlaze iz ovog posla, najčešće u političke vode, i tako razrešavaju te neugodne unutrašnje protivurečnosti, što je šteta koje se ničim ne može da popravi - tvrdi Kostić.


Institucija glumac je dovedena u pitanje i razgradnjom školskog sistema.


- Sve brojniji fakulteti iz godina u godinu proizvode sve više glumaca za koje ima sve manje posla. Kvalitet tog kadra potpuno je sumnjiv, jer da nije, ne bismo stalno gledali jedna te ista lica u pozorištu i na filmu, nego bi stalno novi i novi mladi glumci mogli da pokažu snagu svog talenta. Ono, nije da nema klanova, političkog i tajkunskog guranja i sličnih prepreka mladima, ali je činjenica da 90 odsto svršenih studenata glume postaju glumci tek u kasnim tridesetim.

-To ih, naravno, ne sprečava da glume glumce po bifeima i kafićima, zaboravljajući da se prava umetnička karijera pravi isključivo na sceni. A scena je i fizički sve manje, ozbiljnih projekta je još manje, pa čak i onim pravim posvećenicima ostaje da glumataju po tezgama, da se ače i beče, zasmejavaju narod, nazivajući to skoro pa posprdno imenom pozorište - tvrdi Stojković.

Pozorište "Bora Stanković" pretvorena u ruinu
 

A kako je u Vranju, tako je i u čitavoj Srbiji.


- Osiromašena država najpre će zakinuti na kulturi. Tek povremene pobune, kao ona protiv Kokana Mladenovića u Ateljeu 212, uz izjavu "mi nismo ovde da bismo primali plate, nego da bismo pravili predstave" više su izraz nemoći pred stvarnošću nego pokušaj da se nešto ozbiljnije promeni. I čim je gradonačelnik Beograda najavio promene, odmah se našao neko pametan da kaže: "Pa da, sve je u ovoj zemlji u redu, samo glumci smetaju" - kaže Stojković.

Pakao koji liči na raj

Po njemu, glumci prvi ne vide stvarnost, i prvi se njome ne bave.
- Ljudima je dosta ozbiljnosti, dajte da ih malo opustimo, pogubna je rečenica koja potpuno urušava samu ideju teatra. Nažalost, nju podržavaju svi, od pisaca, preko reditelja i upravnika, do glumaca i medija. Zato nam je pozorište tako kilavo, nemušto, nezainteresovano, isključeno iz stvarnosti i zaboravljeno od publike. Ono što je najgore, pakao u kome se srpski teatar nalazi većina onih koji dolaze smatraju za raj u kome malo šta treba menjati. U takvoj situaciji, ne samo da budućnost srpskog pozorišta nije svetla, nego je uopšte i nema - zaključuje Stojković.

Slavomir Kostić, profesor geografije iz Vranja, svojevremeno je bio i amaterski glumac, pa mu je problematika u kulturi i pozorištu poznata i bliska.


- Kada se društvo nađe u ekonomskoj ili političkoj krizi, takvo stanje se u punoj meri reflektuje na kulturu. Svedoci smo poslednjih dvadesetak godina, koliko traje tranziciona kriza u Srbiji, da je od svih institucija kulture pozorište najranjivije. Ono je razapeto između dva antipodna gledišta; po jednom, glumačka profesija dotakla je samo dno života i rada, glumci su, dakle, najveće žrtve ekonomske, političke i moralne krize, jer su izdvajanja iz državnog i lokalnih budžeta za pozorište sve manja i tanja, a to ubija i repertoar i egzistenciju glumaca.

-Drugo gledište, međutim, a to posebno važi za pozorišta u prestonici, polazi od činjenice da su teatri u problemima zbog "razmaženosti" glumaca koji igraju u više pozorišta i "ucenjuju" matične kuće - navodi Kostić.


Iako se oba gledišta mogu na ovaj ili onaj način osporiti, činjenica koja se ne može pobiti jeste da glumci u Srbiji danas jedva preživljavaju. U takvim uslovima bitisanja kulture preživljavaju samo lokalni teatri koji su na budžetu lokalnih samouprava.


- Iako je izvor takvog finansiranja kulture često nesiguran, zbog neredovnog punjenja gradskih kasa u gradovima Srbije, ove pozorišne kuće životare u relativnoj materijalnoj sigurnosti i repertoaru koji, koliko-toliko, vodi računa o minimumu umetničkih kriterijuma. Međutim, pozorište je izgorelo do temelja 2. jula ove godine. Slogan "pozorište živi", koji su nakon požara izgovarali glumci više je krik očajanja - ističe Kostić.


Ono što mnogima, pa i Kostiću, na kraju, nikada neće biti jasno to je kako se moglo dogoditi da se požar poklopi sa krizom:


- Simbolično tako je zatvoren krug Golgote na kome je razapeto sve što postoji i živi u zemlji Srbiji u tegobnom dvodecenijskom bitisanju u kojem su srušene ne samo kulturne, već i sve druge vrednosti i svetinje.

  

Sutra: Trule pozorišne daske (3): Đavolje pesme i begova družina

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.09.2012. 20:59
Господо "умјетници" сами сте призвали ђавола на челу пуча 05,10,2000, године.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online