Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.04.2018.
03:11
G. Gligorević - Vesti A

Praznici kao lepše lice života (3): Vatromet i rodeo

Kanađani obožavaju festivale, proslave i vašare na otvorenom. U Montrealu, na primer, najveći svetski festival vatrometa privuče više od tri miliona posetilaca - što domaćih, što turista koji uživaju u pirotehničkim čudima najtalentovanijih ekipa koje svoje vatrene vratolomije sinhronizuju sa muzičkom podlogom.

pixabay.com
Borba bikova kao zabava mnogima

Ovaj festival održava se već 33 godine, što je prilična tradicija u zemlji koja je tek napunila 150 godina starosti. Za vreme vatrometa nebo nad Montrealom osvetljeno je stotinama boja i doživljaj je spektakularan.

U Kalgariju se, pak, diče stampedom. Nazvan najboljom zabavom na otvorenom na svetu, ovaj desetodnevni događaj koji uključuje rodeo, izložbu i vašar je zapravo proslava zapadne kanadske (čitaj kaubojske) kulture i običaja.

Vašar je krenuo od 1884, a prvi stampedo je održan 1912. Uz bikove, bendove koji sviraju kantri muziku, paradu, možete se zabaviti i bacanjem sekira.

Otava je, opet, poznata po Njinterlude festivalu koji slavi klimu i kulturu kanadskog severa. Tokom 18 dana, koliko traje ovaj festival, posetioci se mogu zabaviti na ogromnim ledenim toboganima i pravljenjem skulptura od snega i leda.

Rideau kanal koji prolazi kroz središte grada postaje nepregledno klizalište dugo više od osam kilometara. Okolo su kamioni sa šalterom za brzu hranu i šatori gde se mogu iznajmiti klizaljke.

U Torontu izdvajamo Karibanu, karneval koji traje mesec dana s kulminacijom tokom prvog avgustovskog tzv. dugog vikenda.

Tada se održava, u živim bojama Kariba okupana parada, a sa svih strana se čuje salsa, rege, steep pan, kalipso i svi drugi zvukovi koji vas teraju da se tresete kao u transu. Nudi se karipska hrana, održavaju se umetničke izložbe, lude zabave... i tako već 51 godinu!

U Vinipeg, opet, treba otići zbog Folklorame koja se tokom prve dve nedelje avgusta održava već blizu pola veka.

Kanađani vole i otkačene štosove koji prerastu u tradiciju, pa je tako neko smislio da je novembar mesec brkova. Još jedan običaj se odomaćio u Kanadi pre oko 60 godina. Naime, kada se javno obznanjuje novi federalni budžet, kanadski ministar finansija to svaki put uradi u novim cipelama.

Dakle, kupi nove cipele, uglavnom od kanadskih dizajnera, obuje ih i proglasi novi budžet, a sve to, naravno, zabeleže mediji koji prenesu i koliko je, tačno, ministar platio cipele. Treba reći da za taj dan ne obuvaju baš jeftine cipele, ali ni preskupe.

Dve stotine dolara je brojka koju su voljni da izdvoje za svoj "budžetski" nastup.

Postavi glupo pitanje!

Južni kanadski susedi Amerikanci ludi su za obeležavanjem "ćaknutih" datuma. Na primer, nezvanični praznik, Dan belog luka koji se obeležava 19. aprila slavi specifičan miris belog luka.

Nacionalni dan piva koji se slavi baš 7. aprila obeležava kraj prohibicije u Americi. Pa onda nacionalni dan hleba sa tikvicama, zatim nacionalni dan pereca, nacionalni dan pite s jabukama i stotine drugih praznika na koje se slave razna jela i slatkiši.

Recimo, dan sladoleda od čokolade je 7. juna, a čokoladnog mleka 28. jula.

"Pitaj glupo pitanje" je dan koji su izmislili američki učitelji osamdesetih godina prošlog veka. I kućni ljubimci imaju svoj dan za modu u SAD - 14. januar.

Obeležava se i nacionalni dan sestara i braće. Osmislila ga je Klaudija Evart nakon što je izgubila sestru i brata. Supruge vojnika i oficira američke vojske imaju svoj dan, 11. maj.

U Americi se nezvanično obeležava i dan papirnih aviona, roze dan kada sve treba da je ružičasto, dan kantri muzike, dan nudizma, dan svetionika i još stotine drugih.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online