Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.01.2019.
00:55
J. Arsenović - Vesti A

Vek i po od Svetog pisma na srpskom (2): Sve počelo od Ćirila i Metodija

Stručnjaci su saglasni da Sveto pismo među Srbima ne postoji tek vek i po, koliko je prošlo od prvog štampanog izdanja Biblije u prevodu Vuka Stefanovića Karadžića i Đure Daničića. I pre njih bilo je prevođenja jevanđelja na ovim prostorima. Iako je uglavnom reč o prevodu sa grčkog na staroslovenski, i ova jevanđelja su deo hrišćanske duhovne kulture i identiteta ovdašnjeg naroda.

commons.wikimedia.org
 

Prvi prevod Svetog pisma na staroslovenski jezik potiče iz devetog veka. Njegovi tvorci su Ćirilo i Metodije, braća iz Soluna koja su širila pismenost i hrišćanstvo među Južnim Slovenima. Kao nešto mlađe, istoričari pominju Marijinsko jevanđelje s kraja desetog veka.

Ono predstavlja najstarije poznato četvorojevanđelje koje se može smatrati i srpskim, a ne samo staroslovenskim. Nastalo na jugu Srbije, pisano glagoljicom, ali sa srpskim ćiriličnim oznakama na marginama.

Inače, od desetine jevanđelja, hrišćanskog religioznog spisa koji opisuje život i učenje Isusa Hrista, samo su četiri deo Svetog pisma.

Svakako najpoznatije i najlepše jevanđelje jeste Miroslavljevo iz 12. veka. Posle vekova burne istorije, krađe i oštećenja, ova knjiga nastala po porudžbini zahumskog kneza Miroslava, Nemanjinog brata, sada se nalazi u Narodnom muzeju pod strogim uslovima čuvanja i zaštite.
Nedavno je srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević nagovestio da je Srbija na korak od toga da onaj jedan list iz Miroslavljevog jevanđelja bude vraćen u Srbiju. Ta istrgnuta stranica se nalazi u Sankt Peterburgu pa se može desiti da kada sredinom januara u zvaničnu posetu Srbiji bude dolazio predsednik Rusije, Putin kao veliki čin svog milosrđa prema srpskoj braći donese i ovaj nedostajući list umetnički najlepše oslikane srpske knjige. I Evanđelje Vukana Nemanjića se nalazi u Javnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.

Ta razastrta srpska kulturna blaga rezultata su čestih ratova na balkanskoj raskrsnici, pljačkaških apetita neprijatelja, neshvatanja važnosti knjiga u srednjovekvnoj Srbiji, ali i spremnosti nekih od najumnijih Srba da se do novca dođe i prodajom starozavetnih rukopisa.

Trgovina srbuljama

Vuk Karadžić je optuživan za mnogo štošta, za plaćenika Beča i tome slično, ali istorijski dokumenti potvrđuju jedno drugo nepočistvo. Kada je bio u besparici, agilni pregalac u sakupljanju narodne poezije i umotvorina, nudio je bogatim državama stare srpske rukopise i knjige. Jedan primerak Rujanskog jevanđelja iz 1537. godine, prve štampane knjige u Srbiji, zajedno sa još drugim retkim rukopisima ponudio je berlinskoj, bečkoj, petrogradskoj i biblioteci u Odesi. Kada bi Nemcima bile precenjene srpske knjige, on ih je nudio uglavnom Rusima. Kako piše dr Branko Bjelajac, smatra se da je rublje i talire koje je 1858. godine dobio prodajom srbulja, starih srpskih rukopisa i knjiga, kupovao zemlju u rodnom Tršiću.

Sutra - Vek i po od Svetog pisma na srpskom (3): Knjige na lomači

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online