Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.09.2010.
10:00 >> 11:45h
R. Lončar - J. Arsenović - Vesti A

Kosovo uskoro u Savetu Evrope

Kako "Vesti" saznaju, Priština će uskoro biti primljena u Savet Evrope (SE) i u Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Samozvana država Kosovo uz pomoć svojih zapadnih mentora uspela je da privede kraju proceduru prijema u jednu od najznačajnijoj međunarodnoj organizaciji.

- Što se tiče SE, procedura je praktično završena i uskoro, očekuje se formalni prijem, dok je za Oebs procedura u toku - kaže diplomatski izvor "Vesti" u Briselu.

Šta da se radi: Dušan Bataković i Boris Tadić

Član parlamentarne delegacije Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini SE narodni poslanik Željko Ivanji (G17 plus) smatra da za sada nema izgleda da Kosovo bude primljeno u SE i da je on skeptičan. Ipak, priznaje, teorijske šanse postoje.
 

Sve je moguće: Željko Ivanji

- Podsetio bih da je poslednja Rezolucija SE o Kosovu koja je usvojena na zasedanju u junu pokrajinu tretirala u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i da se ni u jednoj rečenici ne pominje mogućnost članstva u SE.

I Rezolucija od pre godinu i po tretirala je Kosovo kao crnu rupu u Evropi kad se radi o ljudskim pravima. Ipak, teorijska šansa postoji jer je za članstvo po pozivu, što je prvi stepenik, neophodno da glasa dve trećine Komiteta ministara SE - objašnjava Ivanji za "Vesti".

Nadomak članstva u UN


Mada je nedavno ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović omalovažio mogućnost prijema otcepljene pokrajine u Savet Evrope, za poznavaoce međunarodnih organizacija, članstvom u ovu organizaciju Priština će za stepenik više povećati šanse za prijem u Ujedinjene nacije, što je i glavni cilj albanskih separatista.


Savet Evrope ima 47 država članica i svaka ima svog predstavnika u Komitetu ministara. S obzirom da su 33 države priznale nezavisnost Kosova, one bi mogle da i izboksuju članstvo u SE, jer čine neophodnu dvotrećinsku većinu.

U statutu SE ne postoji mogućnost veta, ali i pored toga u našem Ministarstvu inostranih poslova su ranije tvrdili da Kosovo ne može biti primljeno u SE ukoliko je Srbija protiv.
 

Tvrdi pregovarači izbačeni iz tima
 

Razgovori Beograda i Prištine treba da počnu početkom oktobra u Briselu i po nalogu Evropske unije biće okončani do kraja ove godine. Format i teme razgovora, kao i sastav delegacija odrediće takođe Brisel i to imajući u vidu teme kao što su struja, telekomunikacije, ugalj, vododovod i slična tehnička pitanja, saznaju "Vesti" u Ministarstvu spoljnih poslova.


- Ako srpska strana u Briselu na prvom sastanku odustane od pitanja statusnog položaja severa pokrajine i eksteritorijalnosti manastira, albanski secesionisti i njihovi svetski mentori imaće argument više za tumačenje da Srbija na mala vrata, korak po korak, priznaje nezavisnost Kosova i Metohije - kaže naš sagovornik.


Imajući u vidu karakter ovih razgovora i to da je Srbija po svemu sudeći odustala od statusnih pitanja, "tvrdi" pregovarači koji su ranije učestvovali u pregovorima u Beču nisu viđeni kao deo nove srpske delegacije. Tako se saznaje da u njima neće biti mesta za na primer, Dušana Batakovića, eksperta za statusna pitanja i za zaštitu eksteritorijalnosti manastira jer sve ukazuje na to da ta pitanja neće, bar ne u prvoj fazi, biti na dnevnom redu.


Kako "Vesti" saznaju, koordinator tima za nove razgovore je Jovan Ratković (35), Tadićev savetnik koji je studirao u Londonu i bio jedan od osnivača Organizacije srpskih studenata u inostranstvu i Otpora.


Mada je EU preuzela medijatorsku ulogu u vođenju ovih razgovora, Vašington ne odustaje od svog uticaja na razvoj događaja u čemu se sagledava i dolazak državnog sekratara Hilari Klinton 12. oktobra u Beograd.


Hilari nam zavrće ruku


Iako je Bela kuća preuzela odgovornost za ponašanje Prištine, Klintonova pre svega dolazi da izvrši pritisak na srpsku stranu.


- Ona dolazi da zavrće ruku Beogradu oko daljeg sužavanja tema za razgovor, odnosno izbacivanje statusnog pitanja - kaže izvor "Vesti".

POVEZANE VESTI

Sreda 29.09.2010. 12:08
Шиптари, џабе вам и СЕ, ви никада нећете моћи да добијете столицу у УН све док вас Србија не призна, а знате кад је то? Никад! Зато се не ложите безвезе...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online