Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.06.2018.
02:00
Vesti A

Kiša novčića od pokojne bake

Mišel Mekdaglas, fotograf iz Halovela u Americi, podelila je svoju čudesnu priču o preminuloj baki koja je raznežila ljude širom sveta. Evo kako ona glasi: Kada sam imala svega 10 dana, dobila sam upalu pluća i umalo sam umrla. Mama i baka i deka su unajmili medicinsku sestru da dežura kraj mene. Nikad nisam razmišljala o tome kako su platili tu sestru, a kada sam već odrasla deka mi je pričao o tome.

pixabay.com
 

- Mit, tvoja baka je radila trostruke smene u fabrici cipela da bi pomogla tvojoj mami da plate sestru. Dolazila je kući krvavih prstiju od šivenja. Na brzaka bi ih oprala i dotrčala do tebe. Eto, toliko te je volela - rekao mi je.

Moj svet počeo je da se urušava kada su joj rekli da boluje od kancera. Ali, u njenom maniru, par godina se lavovski borila i kancer se povukao. Zato smo pre dve godine svi bili iznenađeni kada se ispostavilo da se rak vratio, i da joj nema spasa. Ja, moja majka, moja sestra i dve tetke smo se smenjivale i stalno bile sa bakom.

Poslednja noć koju je baka provela pri sebi bila je baš tada kada sam je ja čuvala. Smejale smo se, naručile smo kinesku hranu i gledale televiziju. Pričale smo o neprofitnoj organizaciji koju sam osnovala u njenu čast. Nazvala sam je "Smeši se kroz oluju". Držala sam je za ruku, i rekla joj: Bako, kada odeš na nebo, šalji mi mnogo novčića da bih znala da si blizu. Nasmejala se i rekla mi: Važi se, Mit.

Samo dva dana kasnije, umrla je, baš na Dan zahvalnosti.

Odmah nakon njene smrti, počela sam po kući da nalazim novčiće. Ne pričam o par kovanica, pričam o desetinama. Pretvarale su se u stotine kovanica. Rekla sam i mami za taj naš razgovor i pokazala joj novčiće.

Kako nisu prestajali da se pojavljuju, na kraju je mama kroz smeh rekla: Mišel, bolje da si joj tražila novčanice od po 20 dolara.

Ali, novčići su savršeni, jer sam baš njih tražila. Kad god nađem neki, nasmešim se i šapnem: Hvala ti bako! Volim te.

Novčiće sam nalazila svuda - u sobi koju sam taman usisala, ispod tuša, u jednoj kutijici koju sam joj nekad poklonila. Sve sam ih čuvala u najvećoj tegli koju sam mogla da nađem.

Ukras u obliku srca

Četiri godine nakon njene smrti, shvatila sam šta želim da uradim sa novčićima. Uz pomoć mog supruga, napravili smo tablu od starih dasaka i pažljivo počeli da lepimo kovanice.
Dok sam ih lepila, plakala sam jer su mi navirale lepe uspomene sa bakom. Srce. Morala sam da zalepim novčiće u obliku srca, jer je to najsavršeniji oblik duboke ljubavi koju sam ja osećala prema baki.
Onda sam uzela jednu njenu staru čestitku, muž ju je skenirao i dobili smo i ukras za tablu - njen potpis i njene želje upućene meni. "Mnogo ljubavi i poljubaca, baka."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online