Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
19.02.-25.02.

Smilja Avramov

Retka rođendanska prilika da se um koji i u stotoj funkcioniše za respekt, svečano obeleži. Učinile su to njene kolege sa Pravnog fakulteta u Beogradu, gde je decenijama bila predavač i šef katedre za međunarodno pravo. Kažu, jedan od najboljih i među studentima najpoštovanijih.

Kada je dan uoči jubilarnog rođendana, pomažući se četvoronognim štapom, došla u čuvenu "peticu" (najveći amfiteatar Pravnog fakulteta), dočekali su je aplauz, izrazi poštovanja i specijalna čestitka predsednika Srbije. Upitana da li se u amfiteatru oseća kao kada je predavala, spremno je odgovorila: "Još i mnogo bolje."

Rođena je u Pakracu, u vreme kada se ovaj gradić u zapadnoj Slavoniji nalazio u Austrougarskoj monarhiji i kada se nije moglo ni naslutiti da će srpsko stanovništvo tog kraja doživeti teške zločine i progone od potonje Nezavisne države Hrvatske, a pedeset godina kasnije i od hrvatskih oružnika u operaciji "Bljesak".

Nakon što je završila gimnaziju u Sušaku i nastavila obrazovanje u Beču, Drugi svetski rat zaustavio je školovanje Smilje Avramov. Upravo je ovaj rat, kada je 11 članova njene porodice stradalo u zloglasnom logoru Jasenovac, obeležio profesionalnu preokupaciju profesorke Avramov. Vremenom će postati jedan od vodećih svetskih stručnjaka za problematiku genocida.

Prava je završila u Zagrebu, ali će doktorat odbraniti na Beogradskom univerzitetu, gde će i provesti radni vek kao profesor. Usavršavala se u Londonu i SAD, na čuvenim univerzitetima Harvard i Kolumbija. Od 1973. godine do odlaska u penziju 1985, bila je šef Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose. Predavala je po pozivu i na brojnim univerzitetima u Evropi, Aziji i Americi.

Cenili su je i u zemlji i u inostranstvu, pa je od 1980. do 1982. bila predsednica Svetskog udruženja za međunarodno pravo.

Široj javnosti postala je prepoznatljiva 90-ih kada je kao stručni konsultant predsednika Srbije Slobodana Miloševića učestvovala na međunarodnim konferencijama vezanim za raspad SFRJ. Kasnije će kao prvi svedok odbrane na suđenju u Haškom tribunalu negirati da je njen bivši student Milošević planirao etničko čišćenje i nasilno zauzimanje teritorija u Hrvatskoj i BiH. I godinama kasnije sa dubokim poštovanjem sećala se Miloševića, ističući da nikada nije bila član njegove partije, a da je on bio jedan od najboljih i najučtivijih studenata svoje generacije.

O sadašnjem predsedniku Srbije, takođe pravniku, ne izjašnjava se. Kaže da Vučić nije bio njen student. Ali o generalu Ratku Mladiću ima samo reči hvale. Za bivšeg ratnog komandanta Vojske Republike Srpske govorila je da je "visoki humanista i vrhunski vojskovođa".

Iz braka sa Dušanom Avramovim, visokim državnim funkcionerom SFRJ, bankarom i diplomatom, profesorka Avramov ima dve ćerke, Draganu i Radmilu. Dočekala je i praunuke.

Na njen rođendan pre tri godine, tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić dodelio joj je najviše odlikovanje - Sretenjski orden prvog stepena.

Ona Srbiji uzvraća ljubavlju: "Svako veče kad se molim za zdravlje moje dece ne propustim da se pomolim za Srbiju. Pomozi Bože Srbiju, zaslužila je. Časna je to zemlja."

J. Arsenović

Foto: www.mc.rs

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online