Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
07.05.-13.05.

Igor Kokoškov

Igor Kokoškov rođen je u Banatskom Brestovcu 17. decembra 1971. godine. Kao mlađi je voleo da skija, ali se na kraju ipak odlučio za košarku.
- Na poziv Branislava Rajačića, kao kadet sam upao u dve-tri godine starije juniore u Crvenoj zvezdi. U toj ekipi su bili Nebojša Ilić i Saša Obradović. Nebojša je već igrao za prvi tim Zvezde. E, to je za mene tada bila NBA liga - pričao je Kokoškov.
Karijera mu je išla uzlaznom putanjom sve do teške saobraćajne nesreće.
- Bio sam u vojsci u Nišu, a nastradali su mi skočni zglob i koleno. Bio sam po bolnicama 11 meseci, četiri operacije sam imao. Bio sam srećan što su mi uopšte spasli stopalo. Pokušao sam posle da se vratim košarci, ali nije išlo. Zaista mi je bilo teško da se pomirim sa činjenicom da više ne mogu da igram, ali moralo je tako. Srećom, brzo sam se preorijentisao na trenerski posao. Prvo mlađe kategorije OKK Beograda, pa Partizana i reprezentacije Jugoslavije. Na moj razvoj su veliki uticaj imali Goran Miljković Finac i Bora Cenić - podseća Igor na svoje početke.
Sa 34 godine bio je pomoćni trener u nacionalnom timu Srbije i Crne Gore, pod Željkom Obradovićem na Olimpijskim igrama u Atini 2004. i na EP u Beogradu sledećeg leta. Između toga, postao je prvi Evropljanin koji je u SAD bio zaposlen kao stalni pomoćnik trenera u nekom NCAA timu. Bilo je to 1999. godine, a tim Mizuri Tajgersi.
- Crta "neameričkog" košarkaškog identiteta svima je u NBA bila posebno zanimljiva, a meni je davala sve veći prostor u radu sa najtalentovanijim igračima na planeti. Konkurs za odlazak u SAD raspisalo je Udruženje košarkaških trenera Srbije. Sa ljudima iz SAD spojio sam se preko legendarnog trenera Džima Kalhuna. Tada sam postao prvi neamerikanac zaposlen kao stalni pomoćnik trenera u LA Klipersima pod Alvinom Džentrijem - priča Kokoškov, kojeg je 2011. godine tadašnji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili odlikovao Medaljom časti posle sedam godina rada u gruzijskoj reprezentaciji.
Ma koliko svojim trudom i znanjem stalno dokazivao vrhunski talenat, život se nekako uvek starao da Igoru pokaže i tamne strane. Majka mu je umrla od amiotrofične lateralne skleroze (ASL), posle čega je Igor osnovao fondaciju koja nosi majčino ime i koja pomaže obolelima od iste bolesti. Od 2010. godine ima i američki pasoš. Dobio ga je na svečanosti organizovanoj u košarkaškoj dvorani, a pristustvovao je i Stiv Ker, kasnije osvajač dve titule NBA šampiona kao trener, dok je sa video-bima govorio tadašnji predsednik SAD Barak Obama.
Ostalo je zabeleženo i da je Kokoškov, posle finala u kojem je Slovenija u Istanbulu pobedila njegovu Srbiju, izjavio: "I da je Srbija pobedila, moj tim bi bio šampion". Šampionska rečenica evropskog šampiona.
Igor se 2009. godine oženio Patrišom, a sa suprugom, koja takođe ima srpske korene, uživa u odrastanju ćerke Eline Grejs i sina Luke.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online