Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
21.05.-27.05.

Miloš Zeman

Zbog takvog stava, jedan Srbin koji živi u Češkoj nedavno mu je poklonio flašu rakije, koju je Zeman sa zadovoljstvom prihvatio.

- Moje omiljeno piće ranije je bilo beherovka, sve dok EU nije povećala udeo šećera za likere svojim smernicama. Od tada pijem samo šljivovicu - rekao je svojevremeno Zeman.

On odbija da u Prištinu pošalje ambasadora, uprkos suprotnom stavu svoje vlade s kojom svakodnevno ratuje. Nedavno je digao prašinu i izjavom da je i Češka proizvodila novičok, smrtonosni nervni gas kojim su otrovani bivši sovjetski špijun Skripalj i njegova ćerka.

Mediji su u više navrata isticali da je on jedan od malobrojnih predsednika na svetu koji ne samo po retorici, već i fizički liči na Donalda Trampa.

"Godine i pozicija na vlasti ne sprečavaju ga da kaže svakom ono što misli. Kod njega nema pardona, što ume da bude korisno, ali i vrlo štetno po Češku. Poput Trampa, i Zeman se bori isključivo za interese svoje zemlje i to naglašava tokom govora u Briselu", tvrdi tabloid "Blesk".

U prethodnom mandatu, a ne treba sumnjati da tako neće biti i u sadašnjem, Zeman se zalagao za jačanje veza sa Kinom i Rusijom, zapostavljao je odnose sa zapadnim zemljama, uključujući i Sjedinjene Američke Države. Za nalet migranata u Zapadnu Evropu 2015. godine govorio je da je "organizovana invazija" dok je za muslimane isticao da je nemoguće da se ikada integrišu u češko društvo.

Nikad nije krio da ne može bez cigareta, a bogme ni pića. Uprkos obećanju posle stupanja na dužnost predsednika 2013. godine da će se odreći loših navika, na jednom video-snimku vidi se kako u foajeu hola pada, nakon što je izjavio da nema ništa lepše od šest čaša vina dnevno, uz tri čašice žestine.
Nakon što je pogledao snimak, Zeman je pokušao da se opravda naciji konstatacijom da je imao "virus". Taj izraz postao je toliko popularan kod Čeha da su na društvenim mrežama, ali i u razgovorima, kada bi pričali o pijanstvima, govorili da su "pod virusom".

Ekonomistu po profesiji, Zemana su građani upamtili još 1989. kada je ponudio dobar plan tokom sloma ekonomskog sistema komunističke Čehoslovačke. Bio je član komunističke partije tokom Praškog proleća 1968. ali je dve godine kasnije odstranjen iz nje, pa se pridružio levom bloku Socijaldemokratske partije.

Retko koja javna ličnost toliko mrzi novinare kao Zeman. Čak je i Vladimiru Putinu tokom jednog boravka u Kini rekao: "Sve novinare treba likvidirati!".

Posle neuspelog braka sa Blankom Zemanovom, već 20 godina je sa Ivanom Bednaričkovom, ženom koja obožava municiju i sve u vezi sa vojskom.

- Ona će me braniti od terorista - izjavio je Zeman kada je savetovao Česima da se naoružaju prilikom priliva migranata.

Ima dvoje dece, Davida i Katarinu.

Milan JOVANOVIĆ

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online