Ponedeljak 17.01.2011.
14:36
Vestionline

Popaj slavi 82. rođendan!

Simpatični animirani lik Mornar Popaj prvi put se pojavio u stripu Timble Tiatr 17. januara 1929. godine, a izmislio ga je američki crtač Elzi Krajsler Segar.

 
Glavni junak Kastor sa drugarom Hamom uputio se na prekookeansko putovanje kada se obratio čoveku u mornarskom odelu s tetovažom sidra na ruci rečima: „Hej ti! Da li si ti mornar?".

Povlačeći dim iz mornarske lule i žmureći na jedno oko, Popaj je uzvratio: „Jok, mislim da sam kauboj."

Od tog trenutka postao je sastavni deo stripa Timble Tiatr.

Popaj je mornar s istetoviranim sidrom na obe podlaktice i zaštitnim znakom - lulom od kukuruzovine u ustima. Njegov supranik je Badža koji beskrupulozno pokušava da osvoji Olivu, Popajevu veliku ljubav.

Večiti neprijatelji: Popaj i Badža

Mornar Popaj je napoznatiji po tome što kada pojede spanać dobija ogromnu snagu uz pomoć koje lako pobeđuje Badžu. Simpatičan lik koji se pojavljuje u crtanim filmovima pored ovog mornara jeste i proždrljivac hamburgera Pera Ždera.

Filmsku premijeru Popaj je imao 1933. godine u filmu Beti Bup sreće mornara Popaja. Iste godine „Flečer studio" snimio je dugometražni crtani film "Ja sam ono što jesam" (I Yam what I Yam), sa Popajem u glavnoj ulozi.

„Paramount studio" preuzeo je „Flečer studio" i 1942. godine preimenovao ga u "Famous Studio". Iako je nastavljeno snimanje crtanih filmova o Popaju, poznavaoci i ljubitelji crtanih filmova tvrde da nikada nije postignut kvalitet iz prethodnog perioda.

Popaj i njegova devojka Oliva
 

Od 1933. do 1957. godine napravljeno je oko 230 kraćih epizoda i tri duža animirana filma: "Mornar Popaj susreće Sinbada moreplovca" (Popeye the Sailor meets Sinbad the Sailor), "Popaj susreće Ali Babinih 40 razbojnika" (Popeye meets Ali Baba's forty thieves) i "Aladin i njegova čarobna lampa" (Aladin and his wonderful lamp).

Crtane filmove je do 1942. režirao Dejv Flejsčer, a od tada rediteljski posao obavljali su Simor Knejtel, Isador Sparber, Bil Titla, Den Gordon i Dejv Tendlar.

Igrani film o Popaju u režiji Roberta Altmana snimljen je 1980. godine. Glavne uloge poverene su Robinu Vilijamsu u ulozi Popaja i Šeli Duval u ulozi Olive.

2024 © - Vesti online