Utorak 01.02.2011.
22:39
Beta

Svedok: Arkan naredio streljanje muslimana

Optužen da je naređivao streljanje muslimana: Željko Ražnatović Arkan
 

Tadašnji načelnik Službe državne bezbednosti Srbije Stanišić i njegov pomoćnik Simatović, zvani Frenki, optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

Svedok je opisao kako su pripadnici Srpske dobrovoljačke garde, kojima je komandovao Ražnatović, 20. septembra 1995. u selu Trnova ubili 11 Muslimana iz obližnjeg Sanskog Mosta.

"Ja sam jedini to streljanje preživeo", posvedočio je JF-064, napominjući da je četvoricu ubijenih lično poznavao.

Kako je rekao, neki od srpskih paravojnika koji su zločin počinili nosili su "crvene beretke".

Zarobljeni Muslimani prethodno su bili prinuđeni da rade za račun "arkanovaca", koji su im tražili i novac da bi ih pustili, govoreći im da "imaju sreće što su pali u ruke Arkanove vojske", rekao je svedok.

On je naglasio da se u Ražnatovićevoj formaciji "ama baš ništa nije moglo desiti bez njegovog odobrenja". Rekao je da je Ražnatovića video neposredno pre nego što su zarobljenici iz Sanskog Mosta, vezanih ruku, prebačeni u kilometar udaljenu Trnovu.

U unakrsnom ispitivanju, Stanišićev branilac Vejn Džordaš pitao je svedoka misli li da je Ražnatović naredio da se zarobljenici vežu i odvedu. "Ne samo da je to video nego je i naredio, sto posto", glasio je odgovor JF-064.

Na dodatno pitanje da li su crvene beretke koje su nosili paravojnici bile iste kao Ražnatovićeva, svedok je odgovorio potvrdno.

I Stanišićeva i Simatovićeva odbrana su svedoku izrazile žaljenje zbog svega što je preživeo, naznačivši da ne osporavaju istinitost njegovog iskaza.

2024 © - Vesti online