Utorak 05.07.2011.
22:17
Beta

Srpski komandiri KPS-a dobili otkaze

Ilustracija: Pripadnici kosovske policije
 

"Odluka generalnog direktora se zasniva na rezultatima istrage jedinice za profesionalne standard PK-a", kazao je Keljani za prištinske medije.

Sa posla su udaljeni Bratislav Kragović, komandant graničnog prelaza Jarinje, Nenad Đurić, komandant policijske stanice u Leposaviću, Radomir Radosavljevic, komandant policijske stanice u Zvečanu, i Zoran Milković, komandant policijske stanice u Zubinom Potoku, koji nisu prihvatili odluku direktora PK-a o razmeštaju na nova mesta.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da čelnici lokalnih samouprava na severu Kosova ne prihvataju odluku o otkazu komandirima policije.

"Za nas su odluke o prestanku radnog odnosa komandirima koji su odbili da izvrše rotaciju neprihvatljive, mi ih ne priznajemo", rekao je Pantić.

On je najavio da će čelnici opština sa severa Kosova insistirati da Euleks poništi odluke o smenjivanju komandira, da ih vrati na radna mesta i da ne prizna "jednostrane odluke takozvanog MUP-a Kosova i njihovog ministra Bajrama Redžepija".

Prema kosovskim zakonima, predstavnici Eulksa nemaju ovlašćenju u delu imenovanja ili smenjivanja pripadnika PK-a.

Ivanović: Euleks da reši problem

 

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da je sugerisao da se nađe kompromisno rešenje i da svi komandiri KPS-a iskoriste svoja proceduralna prava, da se žale na odluku o prestanku radnog odnosa, a da se Euleks odmah uključi u rešavanje, kako je naveo, "neodržive situacije".

 

"Moramo biti razumni i razboriti - i Priština, i Euleks, i Srbi. Ne treba 'terati mak na konac' jer će štetu platiti građani", rekao je Ivanović i dodao da je postalo jasno da je "jednostrani potez Prištine" doneo nevolje.

 

"Predsednici opština moraju biti konsultovani... što uostalom i njihovi propisi predviđaju", kazao je Ivanović i dodao da bi Euleks morao da posreduje u rešavanju spora.

2024 © - Vesti online