Subota 16.07.2011.
05:33
Vestionline

Mitrovčani neće jurisdikciju Prištine

Ivanović je ocenio da izjava kosovskog premijera Hašima Tačija da se umesto dve opštine Mitrovica, kako je predviđeno planom Martija Ahtisarija, razmotri opcija integrisane opštine Mitrovica, rekao da takvi stavovi uznemiravaju srpsku zajednicu.

Tači zabavlja sirotinju: Oliver Ivanović


“Umesto ovakvih ideja koje nesumnjivo uznemiravaju srpsku zajednicu predlažem da vlast u Prištini razmotri mogućnost da prihvati realnost na terenu, a to je da severna Mitrovica nastanjena uglavnom Srbima neće prihvatiti jurisdikciju Prištine, bar ne onako kako su je Albanci zamislili,” rekao je Ivanović.


On je inicijativu i predlog kosovskog premijera nazvao zabavom za veoma siromašan narod na Kosovu.

“Trebalo bi da se manemo ćorava posla i ne izazivamo i slične reakcije sa druge strane, jer od teških izjava i od teških reči nikome neće biti bolje”, rekao je državni sekretar Ministarsva za Kosovo i Metohiju, prenosi TV Most.


Kosovski premijer Hašim Tači je predložio da se umesto dve opštine Mitrovica, kako je predviđeno planom Martija Ahtisarija, razmotri opcija integrisane opštine Mitrovica.

U severnom delu Kosovske Mitrovice funkcionišu dve opštine - jedna koja je konstituisana posle srpskih lokalnih izbora održanih u ovom gradu i druga koju je formirao UNMIK, a Vlada Kosova formirala je Opštinski pripremni tim za formiranje opštine Severna Mitrovica.


Ahtisarijev plan kojim je predviđeno formiranje opštine Severna Mitrovica nije dobio zeleno svetlo u Ujedinjenim nacijama, a taj dokument je odbacio i Beograd.

2024 © - Vesti online