Nedelja 31.07.2011.
19:14 >> 20:57h
Beta

U krvavim obračunima sirijske trupe ubile 140 ljudi

Protesti u Siriji su se krvavo završili
 

"Ovo je masakr, oni žele da slome Hamu pre meseca Ramazana", rekao je očevidac koji se agenciji AP predstavio kao Ahmed.

Bolnice su pune ranjenih i traže donatore krvi, dodao je on. Demonstranti predviđaju da će protesti eskalirati tokom svetog muslimanskog meseca Rakazana koji počinje u ponedeljak.

Tokom ramazana, muslimani se okupljaju u džamijama na posebnim noćnim molitvama, a ta okupljanja bi mogla da inteziviraju proteste, ocenjuje agencija AP i navodi da aktivisti kažu da sirijske vlasti nastojate da to spreče.

Ovo je bio jedan od najsmrtonosnijih dana u Siriji od 15. marta kada su demonstranti prvi put izašli na ulice zahtevajući demokratske reforme a potom se okrenuli i protiv režima, javio je AFP.


Zvaničnici SAD, Nemačke, Italije i Francuske osudili su napad sirijske vojske na grad Hamu i pozvali na okončanje nasilja. Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele izjavio je da je šokiran onim što se dešava u Siriji i zapretio novim sankcijama protiv režima predsednika Bašara al Asada.


"Nemačka vlada poziva predsednika Asada da odmah okonča nasilje protiv demonstranata" i započne dijalog, naveo je u saopštenju Vestervele.


On je istakao da ukoliko Asad ne krene tim putem, Nemačka i njeni partneri u EU će uvesti Siriji nove sankcije.

Oko 1.600 civila je poginulo u suzbijanju demonstracija protiv predsednika Bašara Asada koji su počeli u martu. Većinu nastradalih su ubile bezbednosne snage na antivladinim protestima.

2024 © - Vesti online