Subota 08.10.2011.
15:25
Vestionline

LDP: Vlast anestezira javnost

Srbima na Kosovu sebi uništavaju život na blokadama: Čedomir Jovanović
 

Umesto što pokušavaju da odbrane nemoguće i relativizuju opasnost od ekstremista, koji zloupotrebljavaju strah Srba na severu Kosova, ministri i visoki funckioneri vladajuće koalicije morali bi da učine nešto za ljude koje već 25 dana drže i muče na besmislenim barikadama, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.


Građani će ostati uplašeni i zbunjeni sve dok ministri i šefovi stranaka anesteziraju javnost, namerno zaboravljajući da je i predsednik Boris Tadić svojevremeno, u sličnoj situaciji, javno saopštio informacije da su kriminalci zloupotrebili proteste i krajem jula smišljeno zapalili prelaz na Jarinju. Jovanović je ocenio da su ministar Goran Bogdanović, državni sekretar Oliver Ivanović, potpredsednik Vlade Ivica Dačić i mnogi drugi, krenuli "opasnim putem umanjivanja značaja nasilja koje izlaže Srbe opasnosti, a koje su očigledno izazvali profiteri iz rata, političke krize i neuređenog sistema koji vlada na severu već 12 godina".


Prema njegovim rečima, opravdanje ministra Bogdanovića da se i njegova porodica nalazi na barikadama ne može biti odgovor na ključno pitanje ko je izazvao haos krajem septembra i zašto se to krije od građana Srbije. Promena politike, prihvatanje Ahtisarijevog plana kao hitnog i polaznog rešenja i uvođenje reda, konačno bi ostavilo na čistini ekstremiste i njihove političke zaštitnike, smatra Jovanović.


"To bi pokazalo i koliko smo bili u pravu kada smo tvrdili da se od javnosti prikriva istina o Jarinju, a da se zvanični podaci naših bezbednosnih službi potpuno razlikuju od namerne kampanje patriotskog naelektrisavanja javnosti pokrenute u Beogradu, ignorisanjem činjenica koje teško kompromituju naoružane grupe koje su napale vojnike KFOR i onda sukobu izložile nevine i napaćene Srbe, koristeći ih kao živi štit i izgovor", ocenio je on.


Zbog iskustva iz devedesetih, kada je rat korišćen kao zaklon za bogaćenje i bezobzirnu pljačku, danas niko, a najmanje državni zvaničnici, "nemaju pravo da okreću glavu pred ljudima, koji od sebe pokušavaju da naprave zaštitnike srpskih interesa Arkanovog tipa", upozorio je Jovanović.


Srbija i Srbi, bez obzira gde žive, previše su propatili zbog takvih zaštitnika i trgovaca, koji svoju šansu za poslovni uspeh vide u izolovanim Srbima, haotičnoj Srbiji, neuređenim granicama i kombinaciji nasilja i straha koji oko sebe proizvode, istakao je Jovanović.

2024 © - Vesti online