Nedelja 15.07.2012.
23:08
Večernje novosti

Zrenjanin: Otac čekićem ubio sina

Dvorište kuće u kojoj se desilo ubistvo
 

Sumnja se da je Kosta Friskan (85) u dvorištu porodične kuće u selu Torak, u ulici Bratstva-jedinstva 78, u subotu ujutru zadao više udaraca čekićem u glavu svom sinu Jefti (57) od kojih je ovaj preminuo.


Otac i sin Friskan živeli su sami u porodičnoj kući. Bavili su se poljoprivredom i izdržavali obrađujući petnaestak hektara zemlje. Komšije iznose da su dobri i mirni ljudi, ali i da su znali da se međusobno sporečkaju. Tome je, navodno, najviše kumovao alkohol, jer su obojica voleli da popiju.


- Prolazio sam u subotu ujutro biciklom pored njihove kuće, kada me Kosta zaustavio i zavapio "uđi unutra, ubijen mi je sin". Pomislio sam da je Jefta preterao sa pićem i pao. Ležao je u lokvi krvi, u travi kraj šupe. Kosta mi je rekao da ga je tako zatekao i okrenuo na leđa, da vidi šta mu se dogodilo - ispričao je komšija Đorđu Babesku, koji je odmah o događaju obavestio Jeftinog brata od tetke Dragoja Lelu, a ovaj je odmah pozvao policiju.
 

Osumnjičeni na posmatranju

Istražni sudija Višeg suda u Zrenjaninu Ileš Bakoš u nedelju popodne je saslušao osumnjičenog za ubistvo, Kostu Friskana. U izjavi za "Večernje novosti" sudija je rekao da Kosta nije bio sposoban da da iskaz, nesuvislo je pričao, govorio nepovezano, a s obzirom na to da navodno boluje od Alchajmerove bolesti, brkao je događaje, vremena, prisećao se svega i svačega, na predlog veštaka neuropsihijatra, upućen je na posmatranje u specijalnu bolnicu CZ.

Prema izjavi istražnog sudije Višeg suda u Zrenjaninu Ileša Bakoša, nakon obavljenog uviđaja, dat je nalog za obdukciju tela Jefte Friskana jer su policijski inspektori posumnjali u verziju koju je Kosta izneo tokom saslušanja.


- To se pokazalo ispravnim, jer su lekari kasnije utvrdili da je smrt nastala kao posledica nanesenih fizičkih povreda - rekao je za "Večernje novosti" Bakoš.


Dragoja Lelu kaže da nije mogao ni da nasluti da je otac digao ruku na sina i usmrtio ga na tako grozomoran način.


- Zatečeni smo svi u selu! Ne znamo šta se dogodilo između njih, zašto je moralo ovako da završi - kaže Dragoja Lela i tvrdi da mu se Jefta nikada nije žalio da je dolazio u sukob sa ocem.


Kuća u čijem se dvorištu dogodilo ubistvo je zapečaćena, policija ne dozvoljava pristup, a niko od dalje rodbine Friskanovih u nedelju nije želeo da kontaktira sa medijima.


Ni ostali meštani nisu raspoloženi za razgovor sa novinarima, ali se ipak moglo čuti da su i otac i sin imali problema sa alkoholom, da su mnogo pili i ponekad se danima nisu treznili. Priča se i da je otac maltretirao sina zbog želje da ode iz sela.

2024 © - Vesti online