Ponedeljak 29.10.2012.
20:40
Beta

Raketnim bacačem na državnog tužioca

Foto - arhiva: Policija preduhitrila kriminalce
 

Među osumnjičenima je i zatvorenik Andreas Unufriju (61), osuđen na 18 godina zatvora zato što je 1996. godine pokušao da ubije sudiju. Trojci osumnnjičenih se stavlja na teret zločinačko udruživanje radi ubistva i posedovanje vojnog oružja.


Policijski istražitelj Janis Jorgađis rekao je pred sudom u Nikoziji da je Unufriju iza rešetaka dirigovao pokušajem likvidacije državnog tužioca Petrosa Kliridisa, i to nekoliko meseci pre no što je Unufriju trebalo da bude oslobođen izdržavanja četvorogodišnje zatvorske kazne zbog - bežanja iz zatvora.


Unufriju, za koga se veruje da duboko mrzi tužioca, navodno je vrbovao ostalu dvojicu osumnjičenih da mu sa slobode pomognu u izvođenju atentata. Jorgađis je rekao da je Unufriju planirao ubistvo iz zatvora da bi mogao da tvrdi kako nije umešan jer je - iza rešetaka. Unufrija je policiji prijavio doušnik, te su osumnjičeni stavljeni pod nadzor, a zatim i uhapšeni.


Do ubistva državnog tužioca Kliridisa je navodno trebalo da dođe 28. oktobra kraj njegove kuće, uz pomoć lakog protivtenkovskog oružja turske proizvodnje.


U noći koju su odredili za ubistvo, osumnjičeni su pohvatani kada je izvršilac došao da raketni bacač uzme od saučesnika, zaposlenog u kiparskim snagama bezbednosti. Policija je ranije otkrila gde je sakriven raketni bacač, te ga je blagovremeno zamenila bacačem bez eksplozivne bojeve glave.


Unufriju je u ponedeljak na sudu rekao da je to sve teorija čiji je autor drugi osuđenik koji želi da se dokopa prevremenog izlaska iz zatvora.

2024 © - Vesti online