Četvrtak 17.01.2013.
23:11
RTS

Prodaje se rupa u moru!

Dinova plava rupa na Bahamima prodaje se zajedno sa okolnim zemljištem površine 73 hektara po ceni od 24 miliona dolara
 

Plave rupe su vertikalne potopljene špilje koje se mogu nalaziti u moru ili na kopnu, a poslednjih godina postale su kako turističke tako i istraživačke destinacije. Ima ih mnogo širom sveta, a najčešće su u niskim priobalnim krajevima. Najpoznatije se mogu naći u Meksiku, Belizeu, na Bahamima, u Guamu, Australiji i Egiptu.

Plave rupe su vertikalne potopljene špilje koje se mogu nalaziti u moru ili na kopnu: Tamnoplavu boju u njima stvaraju visoka prozirnost i beli karbonatni pesak na dnu
 

Tamnoplavu boju u njima stvaraju visoka prozirnost i beli karbonatni pesak na dnu. Naime, plava boja je najizdržljiviji deo spektra, dok se ostale – crvena, žuta i zelena, jedna za drugom na "proputovanju" kroz vodu apsorbuju. Plava jedina uspeva da stigne do belog dna i reflektuje se nazad.

Vilijam Trubridž snimljen pored i u Dinovoj plavoj rupi
 

Polovinom decembra 2010. godine, Novozelanđanin Vilijam Trubridž zaronio je na dah u Dinovu plavu rupu i do dubine od 101 metar stigao koristeći samo ruke i noge, postigavši tako rekord u ronjenju bez ikakve opreme, osim, naravno, vertikalnog kanapa.

2024 © - Vesti online