Ponedeljak 17.06.2013.
06:47
Beta

Nečas zbog ljubavnice podneo ostavku


Nije dobro mešati politiku, suprugu i ljubavnicu: Bivši premijer Češke Petr Nečas
 

"Potpuno sam svestan koliko peripetije mog ličnog života opterećuju političku scenu i Građansku demokratsku stranku. Svestan sam kakve imaju posledice po mene. Svestan sam svoje političke odgovornosti", kazao je Nečas.

Nečas očekuje da će sadašnja vladajuća koalicija tri stranke desnice i centra formirati novu vladu sa novim premijerom na čelu, međutim to će u velikoj meri zavisiti od predsednika Češke Miloša Zemana. Do sada najveći korupcionaški skandal, koji prvi put seže u najbližu okolinu premijera, izbio je u četvrtak kada je policija u noćnoj raciji u sedištu Vlade, kancelarijama uticajnih lobista i nekoliko državnih preduzeća uhapsila osmoro političara i visokih državnih činovnika.

Premijerova desna ruka i, po saznanjima policije, Nečasova ljubavnica, pored toga što je umešana u korupciju trojice poslanika vladajuće stranke koji su dobili dobro plaćene funkcije u državnim preduzećima da odustanu od poslaničke funkcije, zloupotrebila je Vojnu obaveštajnu službu tako što joj je nelegalno dala zadatak da prati premijerovu suprugu Ratku Nečasovu.

Po saznanjima policije, Nađova je to učinila u jesen prošle godine kako bi naterala Nečasa da se razvede posle 27 godina braka u kojem ima četvoro dece. Vojni obaveštajci su imali zadatak da traže dokaze o preljubi. Nađova se brani da se premijerova supruga zbližila s nekim ljudima iz sekte Jehovinih svedoka i da je počela za njih da skuplja novac, te je zatražila da se to proveri, jer se plašila da može da izbije skandal. U aferi su optužena i dvojica generala - bivši i sadašnji šef Vojne obaveštajne službe koji su joj izašli u susret.

Eksperti za bezbednost tvrde da će češkim vojnim obaveštajcima biti potrebno duže vreme da povrate poverenje saveznika u NATO kada se pokazalo da Vojna služba nelegalno poslušno izvršava naloge premijerove ljubavnice, za koje Nečas nije ni znao.

Opoziciona levica je još pre premijerove ostavke zahtevala vanredne parlamentarne izbore.

2024 © - Vesti online