Četvrtak 29.08.2013.
15:10
Beta

Uhapšen Sarić zbog zločina u Srebrenici

Srebrenica (foto: arhiva)
 

Sarić je uhapšen dan nakon što je pred Sudom BiH osuđen na 14 godina zatvora za zločine počinjene u Sarajevu. Iako je osuđen u sredu 28. avgusta, Sariću nije bio određen pritvor, već su mu bile produžene mere zabrane.

Novom optužnicom Sarić se tereti da je u svojstvu komandanta brigade Specijalne brigade policije (SBP) Republike Srpske "svesno pomagao u počinjenju zločina u Srebrenici".

Prema optužnici, Sarić je komandovao policijskim snagama na području Srebrenice i okoline u julu 1995, koje su učestvovale u pretresima i prislinom premeštanju bošnjačkog stanovništva prema Potočarima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika UN.

On je, prema navodima optužnice, komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u prisilnom premeštanju stanovništva, žena, dece i staraca i odvajanju muškaraca i dečaka koji su kasnije pogubljeni. Na taj način je, kako se navodi, delimično istrebljena populacija bošnjačkog naroda sa područja srebreničke enklave.

Šarić naredio hvatanje više hiljada muslimana

Optužnica tereti Sarića da je izdao naredbu pripadnicima policije da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac-Konjević Polje, i da zarobe više hiljada bošnjačkih muškarca i dečaka koji su preko šume pokušavali da izađu iz zaštićene zone Srebrenica.

"Na njih je pucano iz pešačkog i artiljerijskog naoružanja, te su pozivani na predaju. A nakon što bi se predali, nije im ukazivana lekarska pomoć, iako je deo njih bio ozbiljno ranjen, već su im oduzimane lične stvari, nakon čega su pripadnici Sarićevog SBP Jahorina, kod jedne kuće u Sandićima streljali oko 15 do 20
Bošnjaka", navodi se u optužnici.

Optužnica za streljanja u Kravici

Posle toga, pripadnici SBP odred Šekovići učestvovali su u sprovođenju više stotina zarobljenika u Zemljoradničku zadrugu "Kravica", gde je njih oko hiljadu pogubljeno pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombi.

"Nakon izvršenih pogubljenja, pripadnici policije SBP Jahorina su na prevaru pozivali preživele da izađu, kako bi im se pružila pomoć. Nakon što je oko stotinu preživelih žrtava izašlo, bili su streljani iz puškomitraljeza i pešadijskog naoružanja, a pripadnici policije su nastavili sa dovođenjem i streljanjem pronađenih i zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice", stoji u optužnici.

Sarić se tereti i da je izdao naredbu pripadnicima policije da "sudeluju u pretresu dela teritorije Kravica-Konjević Polje i Pobuđe-Crni vrh s ciljem pronalaska i zarobljavanja bošnjačkih muškaraca i dečaka koji su se u koloni pokušavali probiti prema Tuzli, nakon čega je nekoliko stotina žrtava zarobljeno i nakon toga
ubijeno".

2024 © - Vesti online