Subota 12.04.2014.
10:07
Alo

Amerika spremna za "igranje": Napravila super-top!

Super-top ispaljuje granate sedam puta brže od brzine zvuka na daljinu od 160 km/h (Foto: Ilustracija)
 

Program razvoja modernog naoružanja daleko je odmakao u Pentagonu, a u završnoj fazi je i izrada ratnih brodova nove generacije. Oni će biti osposobljeni da umesto konvencionalnih projektila, koji su danas u sastavu naoružanja, nose daleko ubojitije projektile.


Glavna prednost novog oružja sastoji se u fascinantnoj brzini, umesto u eksplozivnom punjenju. Očekuje se da će razvoj topa i ratnog broda nove generacije biti završen do 2016. To bi Americi moglo da da odlučujuću prednost u slučaju rata većih razmera, a o kom se sve više spekuliše u svetlu ukrajinske krize. Granata teška 10 kilograma, kakvu ispaljuje novi top, ima veliku preciznost i može da probije čak tri zida ili čeličnu ploču debljine 17 centimetara.

- Futuristički eletkromagnetni top je prošao testiranje na zemlji. On će se nalaziti u sastavu novog broda, čije testiranje počinje 2016. To više nije naučna fantastika već realnost, rekao je Metju Klunder, armiral i šef Sektora za istraživanje Američke mornarice.

Amerika je počela da radi na istraživanju elektromagnetnih lansera na osnovu programa "Ratovi zvezda", koji je pokrenuo bivši predsednik Ronald Regan. Prve radove na ovu temu imao je francuski istraživač Luj Oktav Vileple još početkom 20. veka. Nacistička Nemačka sa Hitlerom na čelu takođe je radila na pravljenju super-topa, koji bi bio iskorišćen kao protivavionsko oružje.

2024 © - Vesti online