Četvrtak 22.04.2010.
12:01
Jutarnji.hr

Hrvatski general vozio sekretaricu u tenku

Idealno prevozno sredstvo za radni personal: Tenk M84
 

Zbog ovakvog korišćenja vojnog arsenala, načelnik generalštaba i ministar odbrane Hrvatske naredili su istragu ovog slučaja.

Mareković je prošle nedelje u inspekciju na poligon došao u pratnji šefa svoga kabineta brigadira Ivana Mihaline i sekretarice. Pre toga je sa komandantom gardijske oklopno-mehanizovane brigade, generalom Mladenom Mikolčevićem, dogovorio vožnju tenkom M84, saznaje Jutarnji list.

Posle inspekcije Mareković, njegova sekretarica i šef kabineta Mihalina seli su u tenk, a pošto je Mihalina bivši tenkista u JNA, najverovatnije je ipak, prema pretpostavkama, da je on vozio.

Očevici tvrde da je vozač tenka - verovatno Mihalina (a možda i Mareković, mediji u Hrvatskoj to ostavljaju kao otvorenu mogućnost), svom nadređenom i njegovoj sekretarici pokazao kako tenk može da se okreće, prelazi preko prepreka, kao i njegove ostale mogućnosti u vožnji.

Pošto je saznao za događaj, načelnik generalštaba general Josim Lucić je od komandanta kopnenih snaga generala Mladena Kruljca zatražio izveštaj o tom slučaju. Izveštaj je, istovremeno, zatražio i ministar odbrane Branko Vukelić, jer je glavni inspektor pod njegovom ingerencijom.

U čitavom lancu odgovornosti mogli bi se naći general Mikolčević, kao i komandanti tenkovskog bataljona, čete i voda u brigadi. Za Marekovića je ovo posebno neugodan slučaj, naročito u kontekstu činjenice da se u tenku vozila njegova sekretarica, a on bi mogao biti i kažnjen zbog nepropisnog korišćenja sredstava.

2024 © - Vesti online