Subota 07.03.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti

U Evropu samo preko NATO

A. Čukić
Od neprijateljstva do saradnje: Srpski vojnici u bazi Jug kod Bujanovca

Argumenti da i neke druge zemlje, poput Austrije, Finske ili Švedske nisu članice NATO-a, ali jesu u EU, odbacuju se s argumentacijom da to ne važi za nove članice Unije.

Dačić: Ostajemo neutralni!

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić nedavno je negirao da se IPAP Srbija odrekla vojne neutralnosti.
- Donošenje ovog plana je važno zbog ukupne pozicije Srbije u svetu, ali nema promene našeg stava o ulasku u NATO, niti je ovim planom na bilo koji način narušena neutralnost - kaže Dačić.

- Svi na svetu znaju da nema EU ako nema članstva u NATO. Pogledajte primere zemalja istočne Evrope. Koja god da je postala članica EU prethodno je morala da uđe u NATO i Srbija ne može da bude izuzetak - smatra Darko Trifunović s Fakulteta bezbednosti u Beogradu.

Da li je tačno da Akcioni plan, kao najviši stepen saradnje jedne države nečlanice sa alijansom, predviđa i stacioniranje NATO trupa u Srbiji, takođe je dilema koja se nametnula usvajanjem IPAP?

U delu ovog dokumenta koji je Vlada Srbije usvojila 20. decembra prošle, a Alijansa potvrdila 15. januara ove godine, predviđeno je da do kraja 2017. godine bude osnovan Centar za obuku Vojske Srbije u bazi Jug, koji bi bio "otvoren za zemlje partnere u Partnerstvu za mir i NATO-u".

Trifunović kaže da baza Jug već služi za obučavanje srpskih trupa koje učestvuju u mirovnim operacijama.

- S druge strane, Vojska Srbije je odavno organizovana po standardima NATO-a, a u parlamentu ne postoji nijedna partija koja se ne zalaže za evroatlantske integracije koje podrazumevaju i članstvo u EU i NATO-u - konstatuje Trifunović.

Ukoliko se Akcioni plan bude ispoštovao, srpska javnost bi uskoro mogla da očekuje preko provladinih medija i onih finansiranih sa Zapada širenje pozitivnih tonova o alijansi, vojnoj organizaciji protiv koje je sada preko 70 odsto građana Srbije. Tom upodobljavanju javnosti pridružiće se i državne institucije.

Kako prenosi beogradski nedeljnik "Pečat", planom je predviđeno "uvođenje strategije javnog informisanja o saradnji sa evroatlantskim strukturama preko Partnerstva za mir s ciljem dobijanja javne podrške", kao i "realizacija aktivnosti i programa zajedničke javne diplomatije" sa Odeljenjem za javnu diplomatiju NATO-a.

Vojni analitičar Aleksandar Radić potvrđuje da se Srbija obavezala da će promovisati pozitivne koristi od saradnje sa alijansom, ali da se još uvek ne radi o propagiranju članstva u NATO-u.

- Članstvo i saradnja nisu isto, jer Srbija ostaje vojno neutralna zemlja - dodaje Radić.
Na primedbu "Vesti" da je u srpskoj javnosti koja je listom antinatovski raspoložena IPAP dočekan kao još jedan, i to manje kamufliran korak, ka uvlačenju Srbije u NATO odgovara da je "to tačno".

- Ali je druga stvar do čega će to dovesti u praksi, a to zavisi od političkih odluka - dodaje Radić.

Drugo ime za Brisel

Iz sadržaja IPAP-a se može videti da su proces evropskih integracija i integracija u NATO međusobno isprepleteni. Tako se IPAP bavi reformama u svim sferama društva i njihovim usklađivanjem sa standardima EU. Plan je podeljen u više poglavlja, od političko-bezbednosnih, pa sve do naučne saradnje, upravljanja krizama, zaštite tajnih podataka... Planom, za koji bi laik pomislio da se odnosi samo na bezbednosna pitanja, predviđa se i "okončanje procesa privatizacije kroz stečaj, likvidaciju ili restrukturiranje".

Na pitanje kako se njemu čini, uzvraća: "Pa, čini mi se da idemo ka Zapadu."
Proteklih dana, za druge medije, Radić je konstatovao da je u saradnji Srbije i NATO-a napravljeno dosta konkretnih poteza, iako se oni ne pokazuju u javnosti, jer "NATO nije popularan kod nas".

- Zbog toga imamo i paradoksalnu situaciju. Aktuelni plan Vlade Srbije za partnerstvo Srbije i NATO-a predviđa javnu kampanju i promociju ovog vojnog saveza, a s druge strane Srbija slovi za vojno neutralnu zemlju - primetio je tada Radić.

Otklon u vreme Koštunice

Srbija je vojnu neutralnost usvojila preko Rezolucije o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije, usvojene 26. decembra 2007. godine u vreme Vlade Vojislava Koštunice. U njoj se pominje NATO i njegovo protivpravno bombardovanje Srbije 1999. bez odluke Saveta bezbednosti UN, zbog čega je Skupština donela odluku o "proglaševanju vojne neutralnosti u odnosu na postojeće vojne saveze".

Uništavanje starog oružja

IPAP predviđa i da alijansa pomogne Srbiji u uništavanju zastarelog oružja, i to kroz rečenicu: "Saradnja sa NATO-om na uspostavljanju Poverilačkog fonda Partnerstva za mir u cilju lakšeg uništavanja i bezbednog skladištenja viška municije."

2024 © - Vesti online