Četvrtak 12.03.2015.
06:50
N. Jokić - Vesti

U Evropsku uniju preko Rusije

Reuters
Pohvale Beogradu i novi zahtevi: Evropski parlament

U konačni tekst rezolucije ušao je amandman broj 3 o ovlašćenjima suda za ratne zločine u Srbiji u kome se kaže da se od Srbije "traži da sa svojim susedima i EK u duhu pomirenja i dobrosusedskih odnosa razmotri zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku vezanim za ratne zločine".

U Rezoluciji i Saša Janković

Uvojen je i amandman liberalne grupe kojim se pooštrava već postojeći zahtev da se omogući rad zaštitniku građana Saši Jankoviću. Traži se njegova zaštita od "neosnovanih" napada i davanje dokumenata koje je zatražio od državnih organa.

Ovo je ublažena verzija teksta amandmana koji su prethodno predložili hrvatski poslanici, nezadovoljni jer sud za ratne zločine u Beogradu ima pravo da sudi svim državljanima iz bivše Jugoslavije.

U toku debate, u utorak uveče jedan poljski poslanik rekao je ono o čemu evropske kancelarije ne govore otvoreno:
"Ako ne otvorimo vrata Srbiji, ona će pasti u zonu uticaja Rusije."

Zbog obnavljanja hladnoratovskog rivalstva, Rusija je pored Kosova sada očigledno postala jedan od ključnih faktora evropske integracije Srbije. U novom geopolitičkom kontekstu Beograd je dospeo u sličan položaj u kome je bila Titova Jugoslavija 1961. kad se Zapad plašio da Beograd ne obnovi savez s Moskvom.

U kontekstu zaoštrenih odnosa s Rusijom, Zapad neće tolerisati ni najmanju dvosmislenost kad je reč o vojno-strateškim, a time i ekonomskim savezništvima Srbije.

Što brže i bezuslovnije vlada u Beogradu opredeli za Zapad, Srbiji će se brže i šire otvoriti vrata EU. Ukoliko to ne učini, rizikuje da dobije etiketu ruske ispostave okružene članicama NATO-a i sve komplikacije koje idu sa tim.

2024 © - Vesti online