Petak 03.04.2015.
12:05
Tanjug

Čanak: SRS treba zabraniti, Šešelja vratiti u Hag

Tanjug
Država mora da reaguje na Šešeljeve incidente: Nenad Čanak

Čanak je, gostujući u Presingu N1, ocenio da je "bolećivost" prema incidentima toga tipa dovela društvo "tu gde smo sada" i da ne bi bilo razgovora i povlačenja ambasadora Hrvatske na konsultacije da je Šešelj "sve sa zapaljenom zastavom strpan u maricu".

Lider LSV-a je podsetio da je Šešelj načinio veliki broj krivičnih dela otkad se vratio u zemlju i poručio da je takva bolećivost prema kriminalcima nedopustiva.           

- Znate zašto je to tako? Zato što nije bilo lustracije. Zato što nije bila zabranjena SRS. Ja sam to predlagao, ali bio sam preglasan - podsetio je on.

Čanak je dodao i da ne vidi zašto se uopšte raspravlja o eventualnom hapšenju Šešelja, obzirom na to da je Srbija opredeljena za saradnju sa Hagom.

Ne brani premijera, ali...

- Ljudi u Novom Sadu su se ubijali kao psi. Onda sam lično zvao Aleksandra Vučića i pitao ga o čemu se radi. On mi je rekao da će šef policije u Novom Sadu biti postavljen za sedam dana. Bio je postavljen za pet. Od tada imamo unekoliko bolju situaciju - objasnio je Čanak.

Kako je istakao veoma je važno što je Vučić održao reč, dok je sa bivšim premijerom Mirkom Cvetkovićem imao "dosta dogovora, a da na kraju niz tih obećanja nije ispunjeno".

- Ja ne vidim zašto se o tome razgovara, ako imamo politiku saradnje sa Haškim tribunalom... Ako ga treba vratiti, spakuje se na avion i pošalje nazad - rekao je on.

Između spaljivanja hrvatske zastave i razbijanja ćiriličnih tabli u Vukovaru, kako je ocenio Čanak, može da se povuče paralela jer su Srbija i Hrvatska "spojeni politički sudovi".

- Ovde kada se diže tenzija to ide u prilog ekstremistima sa druge strane Dunava. Koliko noćas će biti niz incidenata u Hrvatskoj na nacionalnoj osnovi - ocenjuje lider LSV-a.

On je poručio da bez raskrštavanja s idejama iz prošlosti neće moći da se zaustave ni njihove posledice i podsetio da se ove godine navršava 20 godina od genocida u Srebrenici "i veoma je važno kako će se srpski državni vrh odnositi prema tome".

Pokrajinska vlada nema legitimitet, a ima legalitet

Nenad Čanak je izjavio da ne ruši Vladu Vojvodine kojoj osporava legitimitet, iako smatra da ima legalitet.

On je objasnio da problem legitimiteta pokrajinske vlade leži u "nakaznom, kombinovanom izbornom sistemu, gde u drugi krug izbora za pokrajinski parlament uvek uđu predsravnik SRS-a ili nečeg takvoga i predstavnik DS-a, pa onda svi glasaju za DS da ne bi došao radikal".

Lider LSV-a je istakao da se samo zalaže za pravilnu zastupljenost građana u parlamentu.

Osvrćući se na izostanak dogovora o tradicionalnim simbolima Vojvodine, Čanak je rekao da je reč o srpskim simbolima, odnosno tradicionalnim simbolima Kneževine Srbije, a ne simbolima svih građana Vojvodine.

- Ako neko hoće da se vraća u 19. vek, to je u redu, ali nemojte da podmećete falsifikate... Pokažite šta je bilo stvarno i mi pristajemo na sve - poručio je predsednik LSV-a.

2024 © - Vesti online