Petak 10.04.2015.
09:08 >> 16:19h
Tanjug, Srna

Pošiljka "srpskih" krušaka spaljena u Rusiji

Reuters
Srpsko, a poljsko... neće moći da prođe

Za vreme redovne provere na pijaci u gradu Kursku na jugu Rusije, eksperti lokalne Nadzorne poljoprivredne službe pronašli su u skladištu jednog biznismena 180 kilograma krušaka koje su stigle iz moskovske firme, a kao zemlja porekla tog voća je bila naznačena Srbija.

"U pratećoj dokumentaciji kao zemlja porekla označena je Srbija. Međutim, tokom pregleda utvrđeno je da su na gajbama etikete na kojima se vidi da su kruške iz Poljske, a da je uvoznik iz Belorusije", saopštila je pres-služba nadzornog organa.

Saradnici regionalne Nadzorne poljoprivredne službe oduzeli su pošiljku krušaka i spalili je u krematorijumu, navodi ruski sajt.

Falsifikovani dokumenti o poreklu?

Pošiljka krušaka koja je uništena u Rusiji nije imala originalnu dokumentaciju iz Srbije i najverovatnije je reč o falsifikovanim dokumentima o njihovom poreklu, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede Srbije. Iz resornog ministarstva ističu da su najnovije aktivnosti ruskih službi rezultat uspešne koordinacije Srbije i Rusije.

- Više od mesec dana na snazi je dogovorena mera najave svake pošiljke za Rusiju, tako što se tamošnjim nadležnim službama uz poslatu pošiljku šalje skenirani fitosertifikat - navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online