Utorak 14.04.2015.
22:27
Tanjug

"Igra i sukob sujeta unutar Haškog tribunala"

Tanjug
Mi se jedini ponašamo odgovorno: Bravo za Srbiju

Ljajić je, u izjavi za televiziju N1, novonastalu situaciju okarakterisao kao "igru i sukob sujeta" unutar samog Haškog suda i dodao da je Srbija jedina koja se u svemu tome odgovorno ponašala.

Tužilaštvo je ranije danas uputilo Žalbenom veću Haškog tribunala hitan predlog za izvršenje odluke o ukidanju prevremenog oslobađanja Vojislava Šešelja. U predlogu koji je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc, od Žalbenog veća se traži da naloži Pretresnom veću da opozove odluku o privremenom puštanju u roku od jednog dana od dana odluke o ovom predlogu.

- Od početka sam tvrdio da je ovo uslovno rečeno igra, sukob sujeta unutar suda, na relaciji tužilastvo- sud, odnosno ovo je sukob sudije Antonetija kao predsedavajućeg Pretresnog veća i i tužioca Serža Bramerca i taj sukob se nastavlja sa današnjim stavom - rekao je Ljajić i dodao da se ta "igra nastavlja" i da je jedina strana koja se u tome odgovorno ponašala Srbija.

- Jedina strana koja se odgovorno ponašala je Srbija, mi smo ispunjavali ono što jeste naša obaveza, da ni na koji način Vojislav Šešelj ne trpi posledice i prema Tribunalu smo ispunjavali ono što je bila naša dužnost - rekao je Ljaljić.

Na pitanje šta se može učiniti po pitanju toga što Šešelj odbija da Tribunalu dostavi medicinske nalaze, on je kazao da Vlada Srbije ne može da ulazi u to i da je reč o odnosu tribunala i samog Šešelja.

Kako je kazao, Srbija može da posmatra i prati celu situaciju, dok se od nje ne zatraži da nešto učini. On je rekao da očekuje da se "ova igra nastavi" i da treba sačekati da se vidi šta će Pretresno veće da uradi. Kako je kazao, ovakva situacija može da potraje i teško je predvideti dalje poteze.

"Očekivano puštanje Hadžića"

Govoreći o privremenom puštanju na slobodu Gorana Hadžića, Ljajić je kazao da je ta odluka očekivana, s obzirom da je već tri puta ponošen takav zahtev.

- Postojali su potpuno opravdani razlozi za tako nešto, obzirom na težinu bolesti Hadzića, odluka je očekivana i na mestu je - rekao je Ljajić i naglasio da će Hadzić biti pod strogim nadzorom i da će mu biti pružena medicinska nega.

- To je onaj postupak koji je važio manje više za sve ostale haške optuženike.Svako narušavanje pravila povlači obavezu Srbije da o tome obavesti tribunal - poručio je Ljajić.

Na pitanje ima li novih detalja u vezi sa istragom i time ko je Hadžiću pomagao sedam godina u bekstvu, Ljajić je kazao da ne može ništa više da kaže u odnosu na ono što je saopštio ranije, da pravih rezultata istrage nema i da se još uvek ne zna ko je pomogao.

2024 © - Vesti online