Utorak 26.05.2015.
03:16
J. L. Petković - Vesti

Terorista sahranjen kao heroj

Reuters
Veliki broj građana, predstavnika vladajućih stranaka i javnih ličnosti, prisustvovali su sahrani oficira specijalne jedinice Crni orlovi Bega Rizaja (Foto: Ilustracija)

U Domu kulture u Dečanu, pokraj odra Rizaja, počasnu stražu držali su pripadnici rasformirane OVK, a počast su odali i pripadnici Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj-Bujupi i Daut Haradinaj, brat Rizajevog ratnog komandanta Ramuša, Ljah Brahimaj, bivši haški optuženik i nekadašnji komandant logora Jablanica, kao i Glauk Konjufca iz pokreta Samoopredeljenje.

Na prisustvo uniformisanih lica OVK niko od međunarodnih zvaničnika na Kosovu javno nije reagovao.

Milovan Drecun, predsednik odbora Skupštine Srbije za Kosmet, smatra da je "skandalozno da međunarodni predstavnici prisutni na KiM ništa nisu preduzeli".

- Pojavljivanje ljudi u uniformama paravojne formacije ozbiljno ugrožava bezbednost Srba. To što niko ne reaguje niti šta preduzima, nezrelo je ponašanje. Jasno je da političko-kriminalni klan porodice Haradinaj, Daut i Ramuš, stoje iza najnovije destabilizacije i u Makedoniji i na Kosovu. Dečane isto kontroliše taj kriminalni klan i to je pokazala i ova sahrana. Njihov cilj je da okupe bivše pripadnike OVK, OVBPM i ONA iz Makedonije da bi nastavili sa destabilizacijom regiona. Nedavno su Ramuš i Daut imali sastanak sa Šefćetom Muslijuom, gde je odlučeno da se revidira spisak pripadnika tih organizacija i organizuju paravojne formacije sa ciljem stvaranja velike Albanije - kaže Drecun.

"Mučenik nacije"

Gradonačelnik Dečana, Rasim Seljmanaj, član Ramuševe stranke, opisao je Rizaja kao "heroja bitke kod Kumanova", "mučenika nacije" i "najuglednijeg borca tri oslobodilačke vojske". Dodao je i da "albansko pitanje još uvek nije rešeno".

2024 © - Vesti online