Sreda 03.06.2015.
16:24
Srna, blic.rs

Haos u Ukrajini: 950 rudara zatrpano kod Donjecka

Incident se dogodio u rudniku uglja Zasjadko u Donjecku, rekao je novinarima portparol Eduard Basurin.

- Oko 576 rudara blokirano je ispod zemlje - rekao je Basurin, preneo je TAS pozivajući se na agenciju iz Donjecka.

Ranije je javljeno da je 375 rudara ostalo blokirano u rudniku uglja Skočinski.

Usled borbi u dva ukrajinska rudnika došlo je do prekida snabdevanja strujom, usled čega je oko 950 rudara zarobljeno pod zemljom.

Granatiranje: 15 mrtvih

Uprkos sporazumu o prekidu vatre u februaru, sukobi su mestimično nastavljeni, uz žrtve među vladinim i separatističkim borcima, ali žrtava među civilima skoro da nije bilo. Situacija je pogoršana poslednjih dana kada su zaraćene strane ponovo počele sa granatiranjem.

Ukrajinska vojska granatira od sinoć pozicije proruskih snaga u oblasti Donjecka na istoku Ukrajine, pri čemu je poginulo 15 ljudi, saopštio je ministar odbrane samoproglašene Narodne Republike Donjeck Vladimir Kononov. On je istakao da je delovanje ukrajinske vojske bilo unapred planirano, prenela je ruska agencija Tas.

- Njihov je cilj da ne sprovode mirovne dogovore i ovo je pokušaj da se pokaže da je situacija izmakla kontroli. Naše pozicije su pod udarom vatre duž cele linije fronta, u Širokinu, Jelenovki i Marinki. Granate koje koriste su kalibra od 120, 122 i 152 milimetra. Mi sprovodimo odbranu sedam sati - rekao je on.

Prema njegovim rečima, u napadu ukrajinske vojske poginulo je 15 ljudi i to od jutros od 3 sata i 45 minuta i da su medju žrtvava i proruske snage i civili.

Predstavnik ministarstva odbrane NR Donjeck Eduard Bašurin rekao je da njegove snage nisu izvele nikakvu ofanzivnu akciju već su "preduzete odgovarajuće mere da bi se sprečio genocid naroda Donbasa".

Danas je granatirana je i jedna pijaca u Donjecku.

2024 © - Vesti online