Ponedeljak 21.09.2015.
17:11
Tanjug

Pljušte čestitke: Evropa pozdravila pobedu Ciprasa uz poruku da "nema vremena za gubljenje"

Reuters
Da li će biti bolje ovog puta: Nova šansa za Aleksisa Ciprasa

- U ime Evropskog saveta čestitam Vam pobedu. Nadam se da će izbori sada obezbediti političku stabilnost neophodnu za suočavanje sa izazovima - navedeno je u saopštenju predsednika ES Donalda Tuska.

On je naveo da su ključni izazovi izbeglička kriza i stvaranje održivog rasta i radnih mesta za oporavak grčke ekonomije.

Evropska komisija takođe je uputila čestitku Ciprasu, dodajući da Atina nema vremena za gubljenje u sprovođenju ekonomskih reformi za koje je dobila mandat.

- Grčkoj je sada potrebna široka podrška svih stranaka, institucionalna stabilnost i pravovremeno sprovođenje reformi da bi se poverenje vratilo - napisao je predsednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker u pismu u kojem čestita Ciprasu, prenosi Rojters.

Saradnja s novom grčkom vladom

Nemačka će blisko sarađivati sa novom grčkom vladom pod vođstvom levičarskog premijera Aleksisa Ciprasa na rešavanju dužničke krize i sve većeg priliva migranata, izjavio je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel Štefen Zajbert.

- Naravno da će vlada usko sarađivati i u duhu partnerstva sa novom grčkom vladom. Ta ponuda odnosi se kako na zajedničko prevazilaženje dužničke krize, tako i na izazove zbog situacije sa izbeglicama, za koje su nam potrebni zajednički odgovori - rekao je Zajbert, prenosi AFP.

2024 © - Vesti online