Utorak 22.09.2015.
21:19
Srna

Hrvatski privrednici mole državu: Na kolenima smo, otvorite granicu

Tanjug
Kolona kamiona od vikenda stoji na Batrovcima i Bajakovu

- Apelujemo na donosioce odluka da granice za teretni saobraćaj, odnosno privrednike budu otvorene - rekao je Zaher na konferenciji za novinare.

On kaže da ima razumevanje za situaciju u vezi sa izbjeglicama, ali da je najvažnije omogućiti nesmetano poslovanje privrednika.

- Najveće posledice imaće kompanije koje posluju sa Srbijom, ali i svi oni čije je poslovanje na bilo koji način povezano sa teritorijem Srbije, koja je ujedno jedna od naših najvažnijih trgovinskih partnera - rekao je Zaher.

Kaže da Hrvatska u Srbiju izvozi 509 miliona evra, što je čini šestim najvažnijim tržištem za hrvatske izvoznike. U Hrvatskoj privrednoj komori procenjuju da bi dnevni gubici za hrvatsku privredu bili milion evra, ukoliko bi robni promet između Hrvatske i Srbije bio potpuno obustavljen.

Problem zbog zatvaranja granice imala bi i hrvatska konditorska industrija, a posebno "Kraš", koji je tradicionalni izvoznik u Srbiju. Direktor kontrole u "Krašu", Mijo Batinić, rekao je da su najavljene mere veoma ozbiljne i da bi bile pogubne ukoliko bi bile ostvarene.

Zbog zatvaranja granice problem ima i "Končar ugostiteljska oprema", koji svoje proizvode izvozi u Srbiju, ali i uvozi tehniku iz te zemlje. Predsednik Uprave te kompanije Vinko Štefanić kaže da se šteta uvećava svakog minuta i dana jer imaju ugovorene penale, pa je ugrožen i nastavak proizvodnje.

2024 © - Vesti online