Utorak 03.11.2015.
13:16
Tanjug

Živnućemo posle ovoga: Uvodi se rodno budžetiranje

A. Čukić
Ljudi, nije važno što vam nije jasno šta je. Bitno je da joj verujete da je ovo "istorijski zaista značajan trenutak" za budžet Srbije

- Ovo je jedan istorijski zaista značajan trenutak i od ove godine uvodimo rodno budžetiranje u ceo budžetski proces - rekla je ona na pauzi Treće nacionalne konferencije ženske parlamentarne mreže za odbornice iz lokalnih samouprava.

Kako je rekla, od ove godine predsednica Koordinacionog tela Mihajlović i ministar finansija su za 28 budžetskih institucija potpisali pismo preporuke da se uključe u proces rodno odgovornog budžetiranja.

Rodno odgovoran budžet je važan, to nije budžet koji je posebno za žene i muškarce, to nije budžet u kome se novac deli pola na jedne pola na druge, već se vodi računa da budžetska sredstva budu u skladu sa potrebama građana i građanki ovog društva, navela je.

Kao primer, ona je navela Užice gde je, dok je, najveći deo uglavnom išao stočarstvu bilo više muškaraca, a kasnije kada je deo orjentisan na poljoprivredu, mnogo više se uključilo žena.

- Na tom primeru jednostavnom prikazano je koliko uvođenje rodno odgovornog budžetitanja značajno za rodnu ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena - rekla je Drašković.

2024 © - Vesti online