Nedelja 06.12.2015.
12:58
Informer

"Zbog američke pasivnosti, svi sad idu na 'poklonjenje' u Moskvu"

Reuters
Rusija ima značajniju ulogu na Bliskom istoku od SAD-a

Jalon je rekao da bi Amerika morala mnogo više i aktivnije da učestvuje u borbama sa Islamskom državom i da ostvari jači uticaj na taj region inače će on potpuno da pripadne Rusiji u narednim godinama.

- Dešavanja na Bliskom istoku su izazov za ceo svet. Smatram da bi SAD morale da budu vođa zapadnog sveta u hvatanju u koštac sa ovim problemom. Ipak, Rusija danas ima u tom delu prostora daleko značajniju ulogu. Nama se ne sviđa činjenica da Kralj Abdulah iz Jordana ide u Moskvu, da Egipćani idu u Moskvu, da Saudijci idu u Moskvu... Morala bi Amerika mnogo više da učestvuje u događajima u tom regionu - rekao je Moše Jalon u Vašingtonu.

On je naglasio i da niko ne gori od želje da vidi vojnike sa Zapada na Bliskom istoku, ali da nema drugog rešenja od kopnene intervencije da bi se pobedila Islamska država.

- Bez vojničkih čizama na Bliskom istoku, nema pobede nad ID. Svi bismo više voleli da to reše domaće snage, iz našeg regiona, mešanje zapadnih snaga je poslednje rešenje, ali ako drugačije ne može, neka bude - poručio je Moše Jalon, ministar odbrane Izraela.

Jalon je rekao i da situacija u Siriji, koja je izvor svih problema na Bliskom istoku, neće moći da se smiri još nekoliko godina.

- U Siriji je nastao pravi "omlet". Sirijsko društvo je toliko razoreno da će biti potrebno mnogo, mnogo vremena da se ono sredi. Nažalost, ne vidimo kraj ovoj tragediji - rekao je Jalon.

2024 © - Vesti online