Sreda 10.02.2016.
14:12
Vesti

Jevropske sile rešavaju budućnost srpskih zemalja

Arhiva
Nikola Pašić

"Jevropa se podelila u tabore. Podela je potekla otuda što se velike jevropske sile ne slažu u pogledu rešenja nekih političkih i nacionalnih pitanja, boreći se da se rešenjem tih pitanja ne povrede sadašnji interesi i budući planovi.

Budući eventualni događaji jevropski dotaći će se izvesno i srpskih zemalja, te će se tada morati konačno rešiti i sudbina nekih pokrajina, koje su tesno skopčane sa životom i istorijom srpskog naroda.Svi se oružaju i jačaju da spremni sačekaju te velike događaje.

I srpska kraljevina... ne sme se pokazati ni neuviđavna ni nemarna spram tih događaja, koji nose u sebi sudbonosno rešenje po opstanak i budućnost srpske narodnosti, već i ona mora da pribira sve svoje sile, da uređuje svoju vojsku i jača narodnu snagu i slogu, kako je ne bi oni iznenadili.

A pre svega, srpska se politika mora tako obazrivo kretati da ne samo očuva Kraljevini Srbiji neokrnjene i unapređene dosadašnje tekovine, no i da je postavi u mogućnost da u danom trenutku može obradovati srpski narod i novim tekovinama.

Za to treba mnogo mudrosti, mnogo smotrenosti, a mnogo i veštine - umeti čekati!"

(Nikola Pašić, premijer Kraljevine Srbije 1892)

2024 © - Vesti online