Četvrtak 21.07.2016.
01:14
S. J. - Vesti

Sultanova čelična metla

reuters
On nema milosti: Erdogan vuče sve konce

Osim toga, uhapšeno je više od 6.000 pripadnika vojske i oko 9.000 policajaca. Suspendovano je oko 3.000 sudija. 

Sabirajući sve otkaze, mediji su do utorka došli do nepobitnih dokaza o masovnom podelom otkaza zaposlenima u javnom sektoru zbog sumnje da su povezani sa pobunom. Naglašava se da je reč o vojnim licima, policajcima, sudijama, državnim službenicima, profesorima...

Vlasti i dalje direktno optužuju sledbenike muslimanskog verskog vođe Fetulaha Gulena, koji živi u dobrovoljnom egzilu u SAD, za organizovanje neuspešnog vojnog puča.

Profesorima zabranjena putovanja

Turski Visoki savet za obrazovanje zabranio je univerzitetskim profesorima u toj zemlji da idu na službena putovanja u inostranstvo, a oni koji se već nalaze tamo su pozvani da se hitno vrate u Tursku, objavila je državna agencija Anadolija. U saopštenju Visokog saveta upućenom univerzitetima se navodi da bi profesori koji se već nalaze u inostranstvu (u radne svrhe), trebalo da se vrate u zemlju "što je pre moguće".
Savet je takođe naložio smenjivanje 1.577 dekana državnih i privatnih univerziteta širom Turske, posle neuspelog pokušaja puča kojeg je 15. juna pokrenuo deo vojnog vrha, a turske vlasti kao organizatora sumnjiče verskog vođu Fetulaha Gulena. Pored toga, Ministarstvo obrazovanja je juče oduzelo licence za 21.000 nastavnika u privatnim obrazovnim institucijama.

Ko je ostao na poslu?

Ministarstvo obrazovanja suspendovalo je juče 15.200 zaposlenih u prosveti, a oduzete su i licence za 21.000 nastavnika koji rade u privatnim institucijama, prenosi list "Hurijet".

Turski vladin Odbor za visoko obrazovanje naredio je nešto ranije da ostavke podnese 1.577 dekana na svim univerzitetima. U Nacionalnoj obaveštajnoj službi (MIT) suspendovano je ukupno 100 ljudi. Smenjeno je 257 od 2.600 zaposlenih koji rade za premijera i njihova lična dokumenta su zaplenjena.

U čistkama koje su usledile posle neuspelog udara smenjeno je i 429 zaposlenih u Dijanetu, turskom Direktoratu za verska pitanja, u kome radi više od 100.000 ljudi, saopštila je ta institucija.

U Ministarstvu za socijalnu politiku i porodična pitanja suspendovano je 393 službenika, a u ministarstvu za razvoj 16 zaposlenih. U ponedeljak je sa dužnosti suspendovano 7.899 policajaca, 614 pripadnika žandarmerije, 30 guvernera provincija i 47 guvernera distrikta, kao i 264 pripadnika lokalnih organa vlasti.

Premijer Binali Jildirim rekao je u ponedeljak da je suspendovano i 1.500 zaposlenih u Ministarstvu finansija. Po rečima zamenika premijera, zbog pokušaja puča, pravne procedure pokrenute su protiv 9.322 osobe.

Prvi gost Gruzijac

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan vratio se u utorak uveče u Ankaru, pošto je nekoliko dana posle pokušaja vojnog udara, proveo u Istanbulu. Zakazao je sednicu nacionalnog saveta bezbednosti, koji čine vojni vrh i ministri koji se bave bezbednošću.
Erdogan je odmah po povratku u Ankaru imao i prvog gosta u čekaonici - gruzijskog premijera Georgija Kvirikašvilija.

2024 © - Vesti online