Ponedeljak 15.08.2016.
22:11
I. K. - Vesti

Rublja ne haje za sankcije

pixabay.com
Rublja vrti gde burgija neće

Oni svoj optimizam objašnjavaju visokim prihodima od ruskih državnih obligacija koje su uzletele od juna i ukazuju da se rublja učvrstila uprkos zapadnim sankcijama i padu cena nafte.

"Hoćete da znate gde ćete lako da zaradite? Gledajte na rublju", savetuju analitičari "Blumberga" i navode da eksperti tržišta hartija od vrednosti s optimizmom procenjuju dugoročnu perspektivu ruske valute još od sredine 2014.

Oni navode da je prihod od državnih obligacija od Japana do Evrope na nivou nule, dok ruske državne hartije od vrednosti donose zaradu od 10,5 procenata i privlače kapital.

- Rublja ne slabi zbog niske cene nafte i zato berzanski spekulanti i investitori ulažu u nju. Na primer, nafta je od juna pojeftinila za sedam procenata, a rublja poskupela za jedan odsto - objašnjavaju analitičari navalu na ruske državne obveznice.

Ruski ekonomisti su oprezniji, pa tako direktor analitičke kuće "Aljpari" Aleksandar Razuvajev ukazuje da ruskoj vladi odgovara umereno slaba rublja, zbog čega su je i oborili po uvođenju sankcija.

- Vladi je tako udobno da pokrije budžetski deficit i pojača konkurentnost ruskih izvoznika. Zato ćemo još imati umereno slabu rublju osim ako se cena nafte drastično ne uveća - kaže Razuvajev i upozorava da je drugo polugođe obično gore po rublju.

 

2024 © - Vesti online