Utorak 04.10.2016.
22:29
informer.rs

Zapad sprema novi udar na Srbiju: Besni zbog Srpske, tražiće i priznavanje Kosova

Tanjug
Na udaru i Srbija i Srpska: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

- Zapadni moćnici su više nego besni zbog čitavog niza strateški važnih događaja u poslednje vreme koji su završeni srpskim pobedama. Oni nipošto neće mirno posmatrati kako im slabi uticaj na Balkanu i kako Srbija postaje sve ozbiljnija i suverenija država - kaže jedan od izvora lista "Informer".

Naime, kako saznaje ovaj list, EU i SAD spremaju sankcije i izolaciju Republike Srpske, Milorada Dodika i njenih drugih lidera.

- Brisel i Vašington će zahtevati i od Beograda da "zarati" sa Banjalukom i bukvalno se odrekne bliskih veza sa Srpskom! Održavanje referenduma uprkos zabrani ustavnog suda BiH, kao i pobeda srpskog kandidata na izborima u Srebrenici, u EU i SAD se tretiraju kao velika, drska i neoprostiva provokacija koja ne može ostati bez odgovora - ističe sagovornik.

Prema njegovim rečima, može se očekivati i da u narednim nedeljama i mesecima krene i sve oštrija "kosovska retorika"!

- U cilju slabljenja Srbije, koja je postala glavni igrač u regionu, krenuće se i u konačne, žestoke pritiske na nas da priznamo Kosovo. Ulazimo u nekoliko izuzetno burnih meseci i biće potrebna velika trezvenost i mudrost da nađemo pravo rešenje i sačuvamo stabilnost - zaključuje sagovornik "Informera".

I dok zvaničnici Srbije nisu želeli ništa zvanično da komentarišu, stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da je Srbija zaista trn u oku Zapadu, koji želi sukobe na Balkanu.

- Svi smo ugroženi. Republika Srpska za Zapad nema toliki značaj kao Srbija, ali je svakako neodvojiva meta. Ako je, recimo, indeks političke moći Srbije tri, a RS jedan, oni zajedno ne daju indeks moći četiri, nego deset, i to je veliki problem Zapadu. Zato žele da uspostavimo što jaču granicu na Drini i prekinemo komunikaciju kako bi nas i u RS i u Srbiji oslabili... - poručuje Galijašević.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović, pak, smatra da reakcija Zapada nije presudna.

- Je l' to znači da ako se ovakav razvoj događaja ne sviđa Amerikancima, Britancima i drugima, mi treba da odustanemo?! Ne treba uopšte toliko da se plašimo! Rukovodstva u Banjaluci i Beogradu vode računa o svemu, ali se najviše i pre svega rukovode srpskim interesima, što je i jedino ispravno - naglašava Jovanović.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenjuje da će izbori u BiH imati određene posledice, ali da još nije izvesno u kolikoj meri.

- Teško je zaključiti kako će sve teći, ali je rizik u BiH sigurno dignut na viši nivo. Jednom kad održite referendum, isto je kao kada počnete da parate džemper i na kraju ne ostane ništa - zaključuje Popov.

2024 © - Vesti online