Sreda 19.10.2016.
15:57
Vestionline

Sukob Turske i Iraka u borbi za Mosul

Reuters
Predsedniku Turske Erdoganu Kurdi predstavljaju trn u oku

Postoji nekoliko razloga za zabrinutost Turske u ovom pogledu. Pre svega, kada Turska govori o demografskim promenama, tada ne misli na promene u čitavom Mosulu, jer veoma dobro zna da je reč o gradu koji je naseljen pretežno sunitskom populacijom, smatraju stručnjaci za region.

Naglašava se da će Ankara nastojati da iskoristi svoje prisustvo u okolini Mosula kako bi sprečila borce Radničke partije Kurdistana (PKK) da prenose oružje i vojnu opremu iz Sirije u Tursku preko planinskog masiva Kandil koji predstavlja vezu između Dijarbakira u Turskoj i Sinjara u Iraku. 

Ankara takođe želi da spreči pripadnike PKK-a da pruže podršku kurdskim milicijama (Jezidima) u vršenju odmazde i promena u strukturi stanovništva na teritorijama koje se nalaze pod njihovom kontrolom, poput Sinjara.

Analitičari ne odbacuju mogućnost ulaska Turske u politički i vojni sukob sa iračkom Vladom, jer ne prihvata da se nađe pred novim sirijskim scenariom i svime onim što bi joj time bilo nametnuto.

Pod kontrolom snaga Islamske države u gradu Mosulu trenutno živi oko milion i po ljudi. Velika većina stanovnika su arapske nacionalnosti, pored kurdskih i turkmenskih manjina.

Stanovnici koji su ostali u gradu su sunitski muslimani, pošto su džihadisti proterali pripadnike drugih grupa i oduzeli njihovu imovinu. 

Snage međunarodne koalicije nastavljaju da vrše napade na džihadiste u Mosulu, dok se različite vojne snage pripremaju za ulazak u grad sa njegove severne, južne i istočne strane.

Postoje strahovi da bi moglo doći do raseljavanja blizu milion osoba.    

2024 © - Vesti online