Sreda 07.12.2016.
14:36
Vestionline, Srna

Ko je "Besni pas" - čovek kome je Tramp poverio Vojsku SAD?

Reuters
Poznat po svojoj surovosti: Džejms Matis

Matis, koji ima nadimak "Besni pas", zbog iskazane surovosti na bojnom polju, poznat je po poruci marincima:

"Budite pristojni, budite profesionalni, ali budite spremni da ubijete svakoga koga upoznate".

On je bio veliki kritičar Obamine politike prema Iranu i sporazuma o skidanju sankcija Teheranu.

Kako navode vojni portali, Matis smatra da je neodgovorno da političari prepuštaju vojnicima da opravdavaju ratove SAD. On veruje da izabrani funkcioneri imaju odgovornost da "pobeđuju u političkim argumentima, a ne da se oslanjaju na vojsku".

Matis smatra da su SAD u podređenom položaju, jer njeni protivnici vode totalni rat.

Takođe, on upozorava da se odbrambeni budžet opasno "naginje" prema platama i beneficijama nauštrb obuke, opreme i broja vojnika. Matis ukazuje na to da bi za manje od deset godina 80 odsto tog budžeta moglo ići samo za troškove osoblja.

Takođe, Matis kritikuje "društvene eksperimente", odnosno dopuštanje homoseksualcima i ženama da služe vojni rok. On veruje da je preveliki naglasak stavljen na žrtve rata, PTSP sindrome i samoubistva veterana, te je to stvorilo kulturu "viktimizacije".

Prioritet za Matisa kad preuzme funkciju ministra odbrane biće odluka - šta učiniti sa Avganistanom?

Barak Obama je najavio da će se SAD povući iz te zemlje još 2009. godine, ali Matis je nezadovoljan tim i moglo bi se očekivati da će se zalagati za veći broj vojnika u Avganistanu.

Sudeći po komentarima o ulozi žena, moglo bi se dogoditi da žene više ne budu u borbenim ulogama u vojsci. Takođe, Matis, kao i Tramp, smatra da je Iran najveća pretnja stabilnosti i miru na Bliskom istoku, pa se može očekivati stroži stav Amerike prema zvaničnom Teheranu.

Stručnjaci navode da je Matis već uticao na Trampa da promeni ideje o mučenju zatvorenika, odnosno da mu je objasnio da je to kontraproduktivno.

2024 © - Vesti online