Petak 03.03.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti

"Migovi" trunu u hangarima

Tanjug
Kod Sjenice već 16 godina propadaju avioni Vojske Srbije: Aleksandar Vučić samo naručuje nove

U proleće 1999. godine bili su spremni za poletanje i otpor NATO-u, ali nisu poleteli, a rat su završili gotovo neoštećeni.

Kada se rat završio, a i godinama kasnije, Vojska nije ni pokušala da izvuče avione koji su tada puno vredeli, a i danas su okosnica ratnog vazduhoplovstva Rumunije i još mnogih zemalja u Evropi i svetu.

- Koliko znam, radi se o poslednjoj i najboljoj generaciji MiG-21 koji su napunjeni gorivom i kompletno naoružani sakriveni u Sjenici i tu i ostali.  Vojska je, da je htela, mogla da ih izvuče i da ih bar, ako joj nisu bili potrebni, nekome proda, makar za delove. Prilaz kamponirima lako se mogao očistiti od zaostalih bombi, ukoliko ih ima, i osposobiti za bezbedno izvlačenje. U kamponire su ulazili meštani i čobani koji po aerodromskom kompleksu čuvaju ovce, hvala bogu nikome se nije ništa desilo - priča jedan od penzionisanih vazduhoplovaca koji je rat proveo u Sjenici.

Ovaj bivši oficir kaže da se boji da su razlozi drugačiji.

- Tadašnja vlast, a i sve kasnije, bile su pod uticajem NATO-a i imale su zadatak da smanje ili gotovo potpuno unište Vojsku Srbije, što se delimično i ostvarilo. Setimo se samo koliko je još upotrebljivih tenkova i drugog naoružanja isečeno i pretopljeno u smederevskoj železari koju su tada držali Amerikanci - kaže ovaj bivši oficir Vojske Srbije.

Sudbina zarobljenih "migova" u Sjenici postale je ponovo aktuelna nakon što je Srbija odlučila da od Rusije kupi modernije i znatno bolje MiG-29, za koje će morati da izdvoji silne milione evra.

- Radi se o mnogo boljim avionima, ali i MiG-21 se još i te kako koristi. Da smo ih na vreme izvukli i prodali, uzeli bismo lepe pare, sada su verovatno zarđali i za sve je kasno - kaže izvor "Vesti".
 

Kupovina u paketu?

Ceo kompleks aerodroma Dubinje Vojska je pre nekoliko godina isturila na prodaju, ali se niko nije javio na oglas... Ne zna se da li je prodaja i dalje aktuelna i da li će budući kupac postati vlasnik i pet aviona, raketa i oko 1.000 komada topovske municije, takođe zarobljene i ostavljene na aerodromu.

2024 © - Vesti online